Кънев призна за "малка политическа криза" в управляващата коалиция

15761
Кънев призна за "малка политическа криза" в управляващата коалиция
Снимка: БГНЕС

Ситуацията в коалицията, подкрепяща правителството на Бойко Борисов, е "малка политическа криза". Това обяви пред Нова телевизия лидерът на ДСБ Радан Кнев. Той определи гласовете, подкрепили промените в осигурителната система, като "ГЕРБ, ДПС и хората на Христо Ковачки".

Съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок поиска, ако има ново обсъждане на темата след евентуално наложено вето от страна на Росен Плевнелиев, то да се състои в присъствието на премиера Борисов и да се изяснят позициите на всички партии.

Радан Кънев пита: ГЕРБ с ДПС ли си пи кафето за пенсионната реформа?

На кое кафе се постигна договорка, кога се изпи това кафе, че да се стигне до бъдещата подкрепа не от коалиционните партньори за пенсио...

"Кошмар за нашите избиратели е Реформаторския блок да гласува заедно с ДПС", каза още Кънев в ефира на Нова телевизия. Според него чисто политически министър Горанов е направил услуга на Реформаторите, защото след гласуването вчера, доста избиратели на ГЕРБ могат да ги подкрепят на следващи избори.

Под бруталния натиск на финансовия министър Владислав Горанов ГЕРБ направи огромна грешка. "Тази грешка е поправима”, убеден е Кънев. Той добави: "В конкретната криза нашата задача е една голяма беля, една голяма грешка да не се случи. От политическа гледна точка ние сме в началото на процеса".

Има и "неуспешни частни пенсионни фондове", което ясно личи от данните за доходността на вложените в тях пари на български граждани. В тази връзка съпредседателят на ПГ на Реформаторите заяви: "Нека КФН да ни даде одит какво е тяхното състояние, така ще сме наясно, готови сме да подкрепим създаването на държавен пенсионен фонд, а ако някой от частните фондове не се справя, нека бъдат взети адекватни мерки срещу него".

Много внимателно четох мотивите на държавния глава Росен Плевнелиев за прехвърлянето на парите от частните пенсионни фондове към НОИ. Искрено разчитам, че те означават налагане на вето на закона и ново отваряне на парламентарния дебат”, заяви още съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

Наченки на "Време разделно" за ГЕРБ и Реформаторите заради пенсионната реформа

Готвената пенсионна реформа, която трябва да се прекара през преходните и заключителните разпоредби в Законопроекта за Закон за държавн...

Той добави: "Ще се борим до последния момент, през вето, ако трябва и през Конституционния съд, но най-вече през диалог, за да защитим интереса на хората. Трите политически сили от мнозинството, които бяха изолирани вчера имат достатъчно народни представители, за да сезират Конституционния съд, без „да си мешаме капите с БСП".

Вчера Кънев е търсил Бойко Борисов по телефона, но премиерът не се е отзовал. "Говорих обаче с него преди ден, ще разбера дали той подкрепя Горанов или не", уточни лидерът на ДСБ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика