Левицата реагира остро срещу избора на човек от ДПС за шеф на РИК-Кърджали

24603
Левицата реагира остро срещу избора на човек от ДПС за шеф на РИК-Кърджали
Снимка: БГНЕС

БСП сезира Върховния административен съд и избрати остро възражение в ЦИК срещу решението, с което бе определен съставът и най-вече председателят на Районната избирателна комсиия в Кърджалипредаде БГНЕС.

"Изборът на представител на ДПС за председател на РИК за предстоящите парламентарни избори е прецедент в най-новата история на Кърджали и създава усещането за подготовка на непрозрачни и манипулирани избори. Настояваме за преразглеждане на решението и определяне на председател, който да не е от квотата на ДПС предвид правомощията, вменени от Изборния кодекс", се подчертава във възражението на социалистите.

За председател на РИК в Кърждали бе избран Беркант Барзат от ДПС. Екс-депутатът от Коалиция за България Милко Багдасаров заяви, че вече за БСП няма изненади и че трябва да се свиква с резултатите от дружеското кафе на Местан и Борисов преди месеци в Кърджали. Няма да се подчиним на задкулисните заигравки между ДПС и ГЕРБ, в партийната централа ще решим как точно ще подходим, но категорично трябва да обжалваме това решение, посочи тогава той.

До намесата на ЦИК се стигна, след като по традиция политическите лидери в Кърджали не постигнаха съгласие за състава и разпределението на постовете в РИК. Така 4 дни по-късно централната комисия се произнесе и назначи Барзат за председател, като даде зам.-председателски места на БСП и Атака. Досегашният председател на РИК Даниела Петрова, юрист в областната администрация, ще бъде секретар от квотата на ГЕРБ. Бившият областен управител Иванка Таушанова, младежкият лидер Веселина Юрукова и други двама активисти допълват участието на ГЕРБ в РИК. БСП е с 4 членове, ДПС, Реформаторски блок и България без цензура имат по един член.

От ГЕРБ реагираха мигновено, като внесоха жалба във ВАС. От партийния офис съобщиха, че в жалбата се настоява върховните съдии да преразгледат и отменят решението на ЦИК от 14 август, с което юристът от ДПС Беркант Барзат е поставен начело на изборната комисия. По-рано същия ден ГЕРБ разпространи декларация срещу това назначение и се позова на проявена от бившия секретар на РИК агресия, и на допуснати груби нарушения на изборното законодателство по време на евровота през май т.г. Тогава Барзат в качеството си на секретар на РИК се забърка в скандал в секция 61 в община Кърджали, където активисти на ДПС се опитаха да упражнят натиск върху членовете на комисията при броенето на бюлетините.

По-рано днес лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ако ГЕРБ спечели изборите, ще има поне 10 заместник-министри мюсюлмани. Той направи това по време на своя обиколка в села с предимно турско население. На думите му реагира председателят на БСП Михаил Миков, който заяви, че те се показват подготвяната коалиция между ГЕРБ и ДПС.

Подготвя се коалиция между ГЕРБ и ДПС, смята Миков

ГЕРБ и ДПС подготвят коалиция помежду си. Това заяви председателят на левицата Михаил Миков в коментар на изявлението на Бойко Борисов...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика