Лозан Панов обеща публичен избор на съдиите по делото на Цветанов

15817
Лозан Панов обеща публичен избор на съдиите по делото на Цветанов
Снимка: БГНЕС

Новият председател на Върховния касационен съд (ВКС) Лозан Панов официално встъпи в длъжност. Още от първия си ден като съдия №1 той декларира, че няма да оказва натиск върху магистратите. За да бъде по-честна и прозрачна съдебната система, Панов обеща публично определяне на състава, който ще гледа на трета инстанция делото срещу Цветан Цветанов, съобщи TV7.

Кои ще бъдат тримата върховни съдии, които окончателно ще трябва да решат виновен ли е или не бившия вътрешен министър по делото за отказаните СРС-та, ще стане ясно в присъствието на медиите. Единствено по този начин доверието в системата може да бъде възстановено.

Цветанов може и да стане добър пример

Новината на деня, а може би и на годината, се пооформи вчера – 9 февруари. България е на път да стане свидетел на първия значим б...

Коментарът на съдия Панов идва ден след като Софийският апелативен съд (САС) потвърди присъдата от четири години затвор за Цветан Цветанов по обвинението, че е отказал прилагането на специални разузнавателни средства.

Адвокатът му Менко Менков изрази надежда третата съдебна инстанция да оправдае бившия вътрешен министър.

"Това, което мога аз да направя като председател на ВКС, е да гарантирам, че делото ще бъде разгледано от един независим съд. А какъв ще бъде резултатът - кой може да го каже сега, когато все още няма подадена касационна жалба", коментира Панов.

Демократично ще бъдат избрани и заместниците на съдията. Всяка от колегиите във Върховния съд на свое общо събрание ще определи най-достойния за този пост.

Адвокатът на Цветанов: Съдът прекрачи границите на разумния тон

Не очаквам да бъде потвърдена осъдителната присъда на Цветан Цветанов, това каза в ефира на БТВ адвокатът на Цветанов Менко Менков. Адв...

"Съзнавам, разбира се, рисковете от подобно решение, защото е възможно да се избере човек, който, може би, е най-удобен за съдиите. Но аз изразих своята позиция за това какъв, според мен, трябва да бъде лидерът - той трябва да бъде добър юрист, трябва да бъде авторитет, трябва да бъде лидер, да умее да работи в екип", обясни още съдия №1.

От първия си ден на поста Панов влезе в идеен сблъсък с главния прокурор Сотир Цацаров. Според промените в Наказателно-процесуалния кодекс(НПК), предложени от обвинението, разрешенията за подслушване на магистрати, трябва да се разписват от председателя на ВКС или упълномощен от него заместник.

Според Панов по-добре да се запази сегашното положение. Предложението на прокуратурата е идея, която след обсъждане законодателната власт, трябва да реши дали ще приеме.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com