Любен Петров: Вярвам, че ще успеем да приемем антикорупционния закон до 3 месеца

3528
Любен Петров: Вярвам, че ще успеем да приемем антикорупционния закон до 3 месеца

Важно е ние да не се отказваме от реформите и да убеждаваме и нашите коалиционни партньори, и българското общество в тази необходимост – няма как нещата да се случат от веднъж. Това заяви пред БНР Любен Петров, заместник-министър на икономиката и председател на СДС - София, който коментира отхвърлянето на антикорупционния закон в Народното събрание.

Петров беше избран в сряда за новия председател на градската структура на партията в столицата.

Москов: Когато имаш само цел без почтеност, нищо не върви

"Това не е някакво действие, изолирано, това е предложение на правителството за Реформаторския блок е категорично неприемливо - парлам...

"Много е притеснителен този момент с отхвърлянето на закона, но съм убеден, че заедно партиите от Реформаторския блок и заедно с нашия коалиционен партньор ГЕРБ, ще успеем да намерим силата и волята за три месеца този закон да бъде приет", заяви Любен Петров. Коалиционните форми явно ще се налагат и ние трябва да се учим да работи и да управляваме България тези коалиционни формати, смята той.

По повод предстоящите местни избори и кандидата за кмет на София на коалицията в лицето на Вили Лилков, Петров заяви, че кампанията върви на едно много добро ниво - важно е да се направи една симбиоза. "Господин Лилков е с огромен опит в общинската администрация и управление и смятам, че той ще може да защити нашите тези, нашите политики и виждането за това София да работи и да се управлява по-добре", заяви Петров.

Традиционната десница в лицето и на СДС, и на ДСБ, и на другите колеги от Реформаторския блок, е силно представена в София и съм убеден, че ще намерим успешната формула, с която да покажем по-добри резултати, допълни още той.

Твърдо сме за единното явяване на Реформаторския блок с единна регистрация, допълни още Любен Петров в коментар за предстоящото заседание на Националния съвет на СДС по-късно през деня, на което ще бъде взето решение за явяването на организациите на местните избори. Все пак той отбеляза, че СДС е най-ощетена и най-губеща от единната регистрация, защото ние сме най-добре представени в местната власт. "Тази наша сила и предимство реално ние ще ги разпределим между другите парии и колеги от блока, но за нас единството е по-важно, отколкото частния интерес на нашите кандидати от СДС", заяви председателят на СДС - София.

Българският парламент не събра достъпно гласове, за да подкрепи Закона за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности – по този начин беше лепнато едно историческо петно върху 43-тото Народно събрание. Това каза от своя страна Димитър Танев, заместник-председател на движението "България за гражданите", част от Реформаторския блок.

Дясната ръка на Кунева: Личното ми мнение е за предсрочни избори

За нас това, че в парламента се осъществи едно прокорупционно, а не антикорупционно мнозинство е много унизително за българското общест...

"Видяхме коя е реформаторската част от парламента – това са партиите на Реформаторския блок и на ГЕРБ. Видяхме и кои са прокорупционните партии в лицето на ДПС, БСП, АБВ и част от Патриотичния фронт", заяви Танев. Той подчерта, че борбата срещу корупцията няма да бъде преустановена, и поясни, че в отказаната подкрепа на закона вижда защита на лични интереси.

"В лицето на АБВ ние виждаме една учудваща позиция, при положение че те участват в правителството. Имат си вицепремиер, който, когато законът е разглеждан в Министерски съвет, не е гласувал против, а същевременно парламентарната група отхвърли законопроекта", заяви Димитър Танев.

Това, което показа Сметна палата като данни за нарушения на декларациите на лицата, които са партийни функционери от АБВ, ние можем да видим, че тяхната пария има най-много нарушения, допълни Танев.

Заместник-председателят на движението "България за гражданите" коментира и поведението на част от членовете на Патриотичния фронт, които също подкрепили законопроекта в комисиите, а в сряда не са гласували. "Няма никаква пречка текстовете, които считаме за дискусионни, да бъдат разглеждани на второ четене – на първо четене се приема смисълът и духът на закона. Трябваше да дадем ясен знак, че българският парламент и общество има воля за борба срещу корупцията", обясни още Танев.

Същевременно в ефира на "Нова телевизия" заместник-председателят на Движение "България на гражданите" Найден Зеленогорски заяви, че е в парламента се е осъществило едно прокорупционно, а не антикорупционно мнозинство. Според него това е много унизително за българското общество.

Кунева оправда закона си при куп критики към него: Няма да отстъпя

Антикорупционният закон трябва да е синхронизиран с европейското законодателство, а отделно има и български нововъведения – напри...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика