М. Стоянова: ГЕРБ ще подкрепи подуправителите на БНБ

5492
М. Стоянова: ГЕРБ ще подкрепи подуправителите на БНБ
Снимка: БГНЕС

ПГ на ГЕРБ ще подкрепи екипа, предложен от Димитър Радев, защото му имаме доверие. Това заяви председателят на бюджетната комисия и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова по време на представянето и изслушването на кандидатите за подуправители на БНБ, предаде БГНЕС.

Изказването й беше в отговор на обявеното от Мартин Димитров Реформаторския блок и Емил Димитров от Патриотичния фронт, че групите им няма да подкрепят предложенията на Радев за подуправители.

Менда Стоянова съветва новия управител на БНБ

"Цялата енергия на управителя на БНБ трябва да се съсредоточи върху реорганизиране на работата на банковия надзор, за да е сигурно, че ...

"Изказаха се много хора, които нямат хал хабер от това какво върши БНБ и какви са функциите й", каза Стоянова. "Хората, които знаят за какво става дума няма да направят никога такива изказвания от трибуната. Имаме доверие на Димитър Радев и затова днес ще гласуваме за екипа, който той е предложил, на който има доверие, екипът, който той смята, че може да свърши работата, като я е вършил компетентно до момента в своите области. Лесно е, когато не познаваш структурата и закона да хвърлиш вина, лесно е да се правим на морални съдници", заяви депутатът от ГЕРБ.

Според нея депутатите не бива да постъпват като пълни популисти, искайки да извлекат политически дивиденти. Тя защити и тримата кандидати за подуправители на Централната банка. Стоянова подчерта, че Калин Христов в първия си мандат е бил предложение на Синята коалиция. "Във всичките години, когато е бил подуправител е вършил перфектно работата си. В най-страшната финансова криза, когато има срив, България запази своя борд и валутен резерв от повече от 10 млрд. лв. за последните години, в които Калин Христов отговаря за борда и за управление емисионно. Имаме стабилен валутен борд, той си е свършил работата", заяви Менда Стоянова.

Димитър Костов, по думите й, пък преди всичко бил професионалист. "Той си е вършил перфектно работата и не може да носи отговорност за това, че някой негов колега не си е свършил работата. УС може да носи отговорност дотам, докъдето се простират правомощията по закон", каза тя.

За Нина Стоянова народният представител заяви, че тя е супер професионалист. Но дайте и нея да оплюем, защото е работила в БНБ на висока позиция, каза Стоянова. Стана ясно още, че и БСП няма да подкрепи нито една кандидатура за подуправител на БНБ.

Вие всички съгрешихте и всички в купом излишни станахте, независимо от професионалните ви качества като банкери. Ще гласувам против екипа, който предлага Димитър Радев. Това заяви обаче депутатът от ГЕРБ Методи Андреев. "Почтен човек сте, Радев. Гласувахме за вас, но в нашата страна нещата не стоят така, както стоят там, откъдето идвате. В България има тежък дефицит на почтеност", каза Андреев.

Той посочи, че знае, че всички знаят, че същността на всяка една банкова система, нейният фундамент, е доверието в нея. И най-мощната банка няма да издържи, ако няма доверие в нея, каза депутатът от ГЕРБ.

Радев представи подуправителите на БНБ, депутати поискаха оттегляне на номинациите

Днес парламентът гласува избора на подуправители на Българска народна банка (БНБ). Гуверньорът на централната банка Димитър Радев предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика