МС официално поиска от парламента да освободи Вучков

11602
МС официално поиска от парламента да освободи Вучков
Снимка: БГНЕС

Министерски съвет внесе в Народното събрание предложение за освобождаване на Веселин Вучков от поста вътрешен министър, предаде БГНЕС.

От правителството предлагат за нов министър да бъде избрана Румяна Бъчварова.

На заседанието на кабинета на 4 март неочаквано вътрешният министър във втория кабинет на Бойко Борисов Веселин Вучков подаде оставка. Тя веднага бе приета от премиера. Основен мотив за оставката на Вучков е становище на дирекция "Правна" на Министерския съвет, според което не може да бъде стартирана процедура за смяна на главния секретар на МВР и председателя на ДАНС. А Вучков счита, че това може да стане с промените в Закона за МВР.

В крайна сметка и главния секретар на МВР Светлозар Лазаров, както и председателят на ДАНС Владимир Писанчев. Натискът за смяната на Лазаров, който бе назначен в рамките на мандата на вътрешния министър Цветлин Йовчев, идваше основно от Реформаторския блок и от близките до председателя на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов. Основните аргументи на противниците на Лазаров са свързани с акцията в Лясковец, при която бе убита барета от СОБТ, както и с разкритията около операция "Червеи". Самият главен секретар отхвърли обвиненията за случая "Лясковец". В последните седмици Лазаров многократно заяви, че не е бил информиран за действията на ДАНС по "Червеи".

Денят, в който Вучков подаде оставка, премиерът Бойко Борисов говори за "дребни ченгеджийски номера". На следващия ден Бойко Борисов изненадващо се появи в парламента и заяви, че ще предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за вътрешен министър.

Радан от Варна: Смяната на Вучков, Лазаров и Писанчев помага да се отстрани ДПС

Създават се реални възможности за вдигане на чадъра над корупцията и организираната престъпност в България, както и на процеса на куп...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com