Мая Манолова: Защо да бързаме със свалянето на имунитета на Сидеров

39891
Мая Манолова: Защо да бързаме със свалянето на имунитета на Сидеров
Снимка: БГНЕС

Не приемам такова аврогантно поведение и няма как това да бъде толерирано. Има правила, които всеки български гражданин трябва да спазва. Едва ли някой се съмнява, че главният прокурор Сотир Цацаров ще се отнесе сериозно към случая с Волен Сидеров – той вече поиска имунитета на няколко депутати от различни партии, заяви Мая Манолова.

На въпрос дали ще гласува за снемане на депутатския имунитет на Сидеров, като има възможност той да бъде свален дори преди първото заседание на Народното събрание на 15-ти януари, Манолова отговори с въпрос – защо е това бързане? Има две версии за случилото се на Летище Варна, нека видим какво е станало и нека прокуратурата си свърши работата, подчерта заместник-председателят на Народното събрание. В този момент от сутрешния блок на Нова телевизия показаха кадри как Сидеров атакува вербално репортера от СКАТ Тео Ангелов, а водещите попитаха Манолова защо това поведение се толерира от Народното събрание. Манолова се измъкна с отговора, че Сидеров не е галеното дете на парламента и че той носи отговорност пред избирателите си за действията си.

Писмо до Манолова: Пожелавам смелостта да избягате и свободата да го решите

Днес сайтът noresharski.com публикува отвореното писмо на Теодор Михайлов до Мая Манолова. Честита Коледа и Здрава Нова година, г...

Последва и питане дали ако Сидеров бъде отстранен, БСП и ДПС ще могат да правят кворум в Народното събрание. Манолова отново не отговори пряко и каза, че всички народни представители са длъжни да идват на работа – и Сергей Станишев, и Лютви Местан, и Цветан Цветанов, и Цецка Цачева. Играта с кворума е недостойна, каза тя.

Мая Манолова определи като „щуротии” твърдението на Осман Октай, че Волен Сидеров има златна карта, която се зарежда от управлението, за да може БСП и ДПС да управляват. Дали някой депутат подкрепя правителството зависи от гласуването му по различните законопроекти, най-вече за бюджета, заяви Манолова. Заместник-председателят на Народното събрание добави, че водещите на Нова телевизия Виктор Николаев и Анна Цолова са предубедени и „още преди да дойда в студиото се е говореше какво трябва да кажа”. Не приемам внушението ви, че тази конфигурация на парламента е факт заради партиите, подкрепящи правителството, добави Манолова.

Веднага дойде на ред и въпрос относно твърдението на Сидеров, че има влиятелни приятели, които го посрещат навсякъде и му плащат разходите и дали това не е нарушение. Манолова припомни, че по правило депутат не може да приема подарък на стойност над 250 лева. Има Комисия по парламентарна етика, която може да разгледа въпроса, каза депутатът от БСП. Манолова обаче не се ангажира да сезира тази комисия и каза, че не е чувала това изявление на Сидеров.

Трябва ли да има парламентарна комисия за поведението на Волен Сидеров така, както има за Мишо Бирата – на този въпрос Манолова отговори, че прокуратурата се занимава с лидера на „Атака”. Веднага ѝ беше припомнено, че и с Мишо Бирата се занимава прокуратурата. Манолова каза, че засега не вижда защо да се прави комисия за Сидеров, за доходите му и за председателството му на Комисията за борба с корупцията и конфликта на интересите към Народното събрание.

Наказателният кодекс и ограничението на фотографирането

Манолова доволна от свършеното

Изпращам с удовлетворение 2013 година и не само заради изборните резултати от 13 май, а и затова, което свършихме през следващите месец...

Беше засегната и темата за член 146 от новия Наказателен кодекс, като Виктор Николаев попита Манолова дали може да я снима. Манолова отрече, че текстът на член 146 е измислен от сегашното правителство – по нейни думи той е изготвен от 2012 година, от работна група, водена от тогавашния министър на правосъдието Маргарита Попова, сегашният вицепрезидент. Заместник-председателят на Народното събрание каза, че няма да подкрепи член 146 и че тази норма не е свъместима с Конституцията на България.

Наказателният кодекс не е влязал в парламента, а ако питате мен, той трябва да мине през много широко обществено обсъждане преди да се появи в Народното събрание.

Изборен кодекс и политиката на правителството

Манолова коментира, че категорично България има нужда от нови изборни правила, които да осигурят честни избори. Нагледахме се на изборни измами, каза тя. Една от промените е възможността хората да преподрежат листите на партиите – ако 7% от гласувалите за даден кандидат в една листа го подкрепят, то той може да спечели, независимо че например е номиниран на 15-то място.

По отношение на купуването на гласове Манолова каза, че намаляването на възможността за такова престъпление е да се печатат бюлетини под контрола на БНБ. Заместник-председателят на Народното събрание потвърди думите на Корнелия Нинова, че БСП е изпълнила 90% от обещанията си, макар да каза, че не знае кой е казал тези думи. Манолова обаче уточни, че става въпрос за 90% от обещанията за първата година, а не общо.

МВР: Ще има върховенство на закона по случая със Сидеров

"Има образувано досъдебно производство по случая с Волен Сидеров във Варна. Законът е спазен. На практика нещата са ясни. За служител...

Манолова беше помолена да коментира и думите на колегата си от БСП Страхил Ангелов, че се дава непропорционално голяма власт на ДПС, след като тази партия не е толкова силно представена реално на избори. Заместник-председателят на НС обаче се измъкна, като заяви, че Лютви Местан е прав, че партията носи отговорност, тъй като назначава министри.

Кандидатурата на съдия Тенева е безупречна, тя е съдия на 2011 година. За един съдия говорят неговите актове, каза Манолова. Тя реши, че хонорарът на Ахмед Доган за хидроинженерните му услуги от 2 млн. лева не противоречи на закона, припомни с възмущение Анна Цолова. Тя беше само председател, а не докладчик по делото с Доган, отговори Манолова. Тя каза, че не е проверила лично спорните имотни сделки, свързани с Тенева, но че става въпрос за имотни отношения в семейството и това го правело всяко българско семейство. Важният въпрос е дали съдия Тенева е имала доказани доходи, за да сключи сделките.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com