Мая Манолова полага клетва като омбудсман, Борисов говори с Туск за бежанците

4693
Мая Манолова полага клетва като омбудсман, Борисов говори с Туск за бежанците
Снимка: БГНЕС

Днес по време на редовното пленарно заседание на парламента, досегашният депутат от БСП Мая Манолова ще положи клетва като национален омбудсман, предаде БГНЕС.

Преди това като първа точка от дневния ред на депутатите е прекратяването на депутатските пълномощия на Манолова. Новият омбудсман влиза в длъжност, в момента в, който изтече мандатът на сегашния омбудсман. Мандатът на Константин Пенчев изтича на 20 октомври.

Н. Ананиев: ГЕРБ трябваше да предложи Пенчев за омбудсман

„Най-голямата партия трябваше да предложи Константин Пенчев за омбудсман. Ние чакахме до последния момент и когато тя не го напра...

Манолова бе избрана за обществен защитник от парламента на 30 юли. Тогава тя призна, че ще й липсва и парламентарната трибуна, но заяви, че според нея най-големият страх на всички е, че това управление ще се сдобие с нов активен критик, защото тя ще продължи да бъде опозиционер. "Според мен всяко добро и умно управление има нужда от активен и критичен омбудсман, който да поставя, от една страна администрацията, а от друга да защитава гражданите. Безспорно ще работя с всички институции - с правителството, с парламентарното мнозинство, за да могат гражданите да бъдат активно защитени", обеща тогава Манолова.

Веднага след като Манолова положи клетва, народните представители ще проведат избор на съдия в Конституционния съд на Република България от квотата на Народното събрание. Двамата кандидати са досегашният омбудсман Константин Пенчев и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС) Михаил Кожарев. Пенчев е номинация на ГЕРБ, а Михаил Кожарев е номинацията на Патриотичния фронт. За избора на новия член на Конституционния съд от квотата на парламента са необходими гласовете на половината от присъстващите в залата депутати.

Също днес (8 октомври) премиерът Бойко Борисов ще посрещне председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който пристига на посещение в България. Двамата ще проведат среща четири очи на 9 октомври в резиденция „Евксиноград“. Ситуацията в Европа с мигрантската криза и мерките, които ЕС взема за справянето й, ще са основна тема на разговорите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика