Македония ще подпише договор за добросъсредство с България

15936
Македония ще подпише договор за добросъсредство с България

Македония е съгласна с българското предложение за договор за добросъседски отношения и сътрудничество и е подготвена веднага да пристъпи към формиране на съвместна работна група. Това се казва в отговора на македонския министър на външните работи Никола Попоски до българския му колега Николай Младенов, пише днес македонският вестник ”Дневник”. Писмото на Попоски, пише изданието, следва след като преди това българският министър изпрати три условия, за да продължи подкрепата от София за македонската евроинтеграция.

„Желая българските и македонските представители да се срещнат в най-кратък срок”, пише Попоски и предлага тази работна група за сътрудничество да обедини или подготви целите и действията в една обща рамка или пътеводител.

Румъния: България и Гърция ни оказват натиск да блокираме Македония

Румънският европратеник Кристиан Дан Преда заяви, че Букурещ няма да създава пречки пред евроинтеграцията на Македония, но е загрижен...

Според ръководителя на македонската дипломация, след подготвянето на тематичните групи от областите на взаимен интерес, би могло да се пристъпи и към формиране на съвет на високо равнище под формата на ежегодни съвместни заседания на двете правителства.

Тези опити са изключително положителни и биха били най-доброто потвърждение за поддържането на близки, приятелски и искрени отношения между две съседни страни, добавя Попоски. В писмото си той още изразява задоволство от зачестилата комуникация, която, според него, прераства в съществен и конкретен диалог, основаващ се на европейските принципи и стойности. Този диалог, пише Попоски, ще допринесе двата съседа да се гледат без предразсъдъци и да действат като истински и искрени приятели.

Попоски повтаря и ангажимента на Македония за изграждане и развиване на добросъседските отношения и за изграждане на мостове за сътрудничество с България.

„Оставаме решени да градим общо европейско бъдеще, основаващо се на европейските принципи и ценности и с уважение на взаимно чувствителните въпроси. Всички открити въпроси и различия ще успеем да преодолеем с взаимно уважение и доверие, както и със зачитане на европейските ценности, на демократическите начала и на човешките права”, се казва още в писмото на Попоски до Младенов, цитирано от „Дневник”.

Шулц: Скоро няма да има преговори с Македония

Процесът на разширяване на ЕС няма да спре, но възможността да започнат преговорите с Македония остава открит въпрос, заяви председател...

Изданието посочва, че първото условие, което поставил Младенов, било подписването на споразумение за добросъседски отношения и сътрудничество, което ще бъде изработено според най-високите европейски стандарти и ще се основава на Декларацията, която през 1999 година беше подписана от двете страни. Втората стъпка би била изграждане на необходима инфраструктура за засилено сътрудничество, както и създаване съвместни работни групи за подобряване на отношенията в ключовите области. На трето място се предлага формиране на съвет на високо равнище под формата на ежегодни междуправителствени срещи.

Междувременно, пише вестникът, в България са се анализирали отношенията между двете страни в рамките на последните събития и изявления.

Основният ресурс за развитие на нормални, приятелски, а и повече от приятелски отношения между България и Македония, са хората от двете страни на границата. Ако между тях се издигнат бариери, ако се изгради взаимно неуважение и омраза, ако се наруши нормалният и добронамерен диалог, негативният ефект ще биде дългосрочен и трудно ще се поправи, пише в свой анализ бившият заместник-министър на външните работи на България и директор на Института за икономика и международни отношения Любомир Kючуков. В текста под заглавие „Македонски гамбит“, той изтъква, че България има интерес от максимално отваряне и всекидневна комуникация на всички нива. Според автора има невероятно съвпадение на интересите на властите в Скопие и София, а сегашната политическа активност на българското правителство е изцяло мотивирана от вътрешнополитически причини. Целта е пренасочване на негативната енергия към външен враг, за да се пренасочи недоволството от собствените неуспехи, смята Кючуков.

Редактор: Десислава Ушатова

Б.Димитров: Скопие открадна знамето си

Македония е на път да се забърка в нов международен скандал, след като открадна знамето на Японския императорски флот и го превърна в н...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com