Манипулираните избори на 5 октомври - доказателствата на малките партии

31095
Манипулираните избори на 5 октомври - доказателствата на малките партии
Снимка: БГНЕС

ПП „Нова България”, ПП „Обединена България” и ПП „Нова алтернатива” се обединяват, за да покажат, че изход от политическата ситуация в България. Те няма да влизат в коалиции, а ще осъществяват мониторинг на дейността на Народното събрание. Това беше съобщено по време на пресконференция в БТА днес.

Обединението е направило проверка на всички протоколи от последните избори. В почти всеки втори протокол има грешки, отчете лидерът на „Нова алтернатива” Николай Цонев. Според него грешките се разделят на 3 основни типа:

„Нова България“ с мобилен кабинет за безплатна здравна профилактика в Перник

Дълго време говорим за качествено здравеопазване и смятаме, че началото му трябва да бъде поставено с превенцията. Време е да преминем ...

1. Много често се разминава броят на бюлетините, които са постъпили в избирателната секция – например постъпили 1000, гласували 400 – оставащи 0.

2. Има разминаване в броя на получените бюлетини и броя на гласувалителите.

3. Представителите на съответната избирателна комисия са се подписали, че няма поправки, а всъщност такива са били направени.

Вотът на гражданите по време на последните беше подменен, отчете един от учредлите на ПП „Обединена България” Георги Грудев. Същевременно в публичното пространство се говори само и единствено как и дали ще се сформира мнозинство. Според Грудев в резултат от изборите на 5 октомври България вече не е държава в ЕС, а територия в покрайнините на Общността. Той добави, че българите не са нация, а население, което населява съответната територия.

Трите формации са изпратили жалба до президента Росен Плевнелиев на 16 октомври в тази година. В документа е записано, че се оспорва законноста на проведените на 5 октомври избори. Самите партии нямат право да оспорват законноста на даден вот сами пред Конституционния съд, беше припомнено по време на пресконференцията.

Учредиха партия "Нова България"

Роро Кавалджиев представи основните цели на ПП "Нова България" на официалното учредяване на първата политическа партия, създадена в соц...

Според данните, представени от адвокат Росен Койнаров от ПП „Нова България”, е констатирано несъответствие в броя на представените декларации за гласували граждани, вписани под черта в съответния избирателен списък, и описаните в протоколите на районните избирателни комисии (РИК). То е в размер на повече от 23 479 декларации. Не е ясно защо тези хора са получили право да гласуват, каза юристът.

На места липсват много бюлетини – в порядъка на близо 600, дори и повече. Другаде са правени поправки в избирателните списъци без наличието на всички подписи на членове на съответната секционна избирателна комисия. В един случай (според проверка в интернет става въпрос секционна комисия в столичния квартал „Люлин” – бел.авт.) – липсват 456 бюлетини, същевременно там са постъпили 488 декларации.

Освен всичко останало – от протоколите на секционните избирателни комисии (СИК) не излизат общо 83 395 бюлетини. Те или са повече, или са по-малко. Несъответствията не свършват дотук – на други места липсват имената на членовете на СИК, а има само подписи. Това е нарушение на Изборния кодекс.

От общо 5000 протокола, в 774 има констатирани нарушения. Във всички има поправки, отчете Койнаров. Той обясни, че например първоначално е било записано, че дадена партия има 5 гласа. Впоследствие някой поправя тази цифра на 1 и става 1 глас, без да става ясно защо е направено това.

От „Нова България”, „Обединена България” и „Нова алтернатива” дадоха и своите предложения за промени. Те ще бъдат предложени на следващото НС, когато то се сформира. В това число влизат – въвеждането на машинното гласуване и активната регистрация. Според лидера на „Нова България” д-р инж. Ивайло Симеонов след време може да се мисли и за електронно гласуване. А защо не временно да се въведе и задължително гласуване, докато се създаде чувство за гражданска позиция?

Ивайло Симеонов за Actualno.com: Социолозите играят срещу интересите на българския народ

Малко след края на изборния ден разговаряме с Ивайло Симеонов - лидерът на една от политическите алтернативи на българския хоризонт в л...

По време на обиколките си, които е направил в предизборната кампания, Симеонов видял резултатите, които са се получили на вота. Хората масово били отвратени от политиката и големите партии. Освен това социологически проучвания вървели и в изборния ден, и в деня за размисъл. По този начин гласуващите били убедени, че само определен брой партии имат шанс.

В крайна сметка се оказва, че се оплакваме от правилата на хората, които са ги създали, категоричен беше в заключение лидерът на „Нова България”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com