Манолова: Плевнелиев се е объркал, България не е президентска република

14747
Манолова: Плевнелиев се е объркал, България не е президентска република
Снимка: БГНЕС

Речта на президента при назначаването на служебния премиер бе доста неуместна. Това каза в предаването „Тази сутрин” по бТВ зам.-председателят на 42-то Народно събрание Мая Манолова.

„Няма да давам оценки на проф. Георги Близнашки. Това, което аз не доумявам и за което съчувствам на професора по конституционно право е това, което е принуден да изтърпява кандидат-политикът Близнашки. Вчера речта на президента при назначаването му беше доста неуместна и неподходяща, с доста агресивен тон”, подчерта Манолова.

Манолова: След време ще станат ясни добрите неща, които направи този парламент

БСП е демократична партия. Конгресът свърши, резултатът е ясен. Партията направи своя избор. Това каза в интервю за предаването на БТВ ...

Според нея президентът беше объркал и ролята, и времето. „Ролята, защото България, макар на Росен Плевнелиев много да му се иска, все още не е президентска република и може би никога няма да стане, така че желанието му да бъде значим фактор няма своята конституционна основа. България е парламентарна държава и президентът няма пълномощие, с което да възлага задачи на никое правителство, включително и на служебното”, заяви Манолова.

Тя подчерта, че по никакъв начин служебното правителство не може да изпълнява политическа програма и задачи, каквито се опита да му възложи президентът Плевнелиев. „Тази реч според мен беше по-подходяща за старта на някоя предизборна кампания. Служебното правителство трябва да бъде политически неутрално, защото то подготвя изборите”, каза още Мая Манолова.

Вложих много енергия и сърце в работата си като зам.-председател на 42-то Народно събрание, допълни тя. „За съжаление, като че ли шегите, закачките и анимационните филмчета на този етап останаха повече в съзнанието на хората. Това не е популярността, която ми е дала последната една година в парламента. Аз съм в БСП от 25 години и хората ме познават. Периодът в опозиция наистина изискваше повече смелост и кураж, които показвах тогава в битките с ГЕРБ”, обясни Манолова.

По думите й това, което трябва да се запомни от 42-то Народно събрание, са законопроектите, които то прие, "защото се случиха много важни неща за хората и парламентаризма, които повече няма как да бъдат загърбвани, за първи път парламентът се отвори за българските граждани, даде им се възможност да участват в писането на законопроекти".

Манолова гласува за промяна в БСП

Гласувам за промяната в БСП. Много се надявам кандидатът, който бъде избран, да бъде кандидат на промяната, заяви пред журналисти народ...

„Последният звънец не означава, че сме свършили цялата работа. Работата в парламента е отговорност и грижа за хората. Ефективността на Народното събрание се преценява от въздействието на законопроектите, които е приело върху българските граждани. Този парламент и това ръководство беше доста спестовно по отношение на харчовете, депутатите и администрацията”, каза още Мая Манолова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика