Манолова не е част от статуквото, Миков и Стойнев са, каза Румен Овчаров

35095
Манолова не е част от статуквото, Миков и Стойнев са, каза Румен Овчаров
Снимка: БГНЕС

Честно да си призная вече съжалявам, че си позволих публично да подкрепя Мая Манолова в борбата ѝ да заеме лидерския пост на БСП. Това заяви бившият енергиен министър и едно от силните лица на БСП Румен Овчаров в предаването „Лице в лице” на bTV.

Важно е да се покаже не „кой”, а как се и по какъв начин да се покаже, че се търси алтернатива, търси се промяна. Подкрепям кандидатурата на Манолова, защото тя няма обвързаности със сегашните къргове, управляващи БСП. На въпрос как Манолова не е обвързана със статуковото в БСП предвид Костинбродската афера, Овчаров се изсмя и каза: „Лошо ли е, че е уведомила прокуратурата”. Прекалено е да се твърди, че с нейния скандал се е повлияло на предсрочните избори през миналата година.

Овчаров за конгреса на БСП: Промяната не може да бъде направена от статуквото

Промяната в БСП започна, искаме – не искаме. Първата крачка е направена. Това каза народният представител от БСП Румен Овчаров по...

И Драгомир Стойнев, и Михаил Миков са израз на статуквото на „Позитано”, те са наследници на цялата философия на Сергей Станишев, която беше формирана при разговорите с ДПС, с Ахмед Доган, довели случилото се през последната година. Миков участва във всички тези разговори. Стойнев пък е директен продукт на икономическите зависимости през последните години – той не е подкрепен от нито един вътрешен орган на БСП да стане икономически и енергиен министър, каза Овчаров. Стойнев е продукт на икономическите кръгове на Групировката. Драгомир Стойнев назначи Георги Христозов да управлява енергетиката и е свързан с Цветан Василев, добави Овчаров.

Бившият енергиен министър посочи като пример от „личното обкръжение” на Станишев шефът на ДФЗ Мирослав Николов, както и на назначението на Калин Тихолов за министър на инвестиционното проектиране, който скоропостижно беше оттеглен и на негово място дойде Иван Данов.

Слава Богу, че решението да се вземе реактор от Westinghouse за седми блок на АЕЦ Козлодуй не мина истински. Тази компания е регистрирана в офшорната зона на САЩ - Делауер. Договорът не предвижда отговорност от американска страна, не предвижда инвестиция. По Закона „Пеевски – Цонев” за офшорките този договор не можеше да мине с обществена поръчка – затова се помъчиха от МС да стане в смутните времена, без поръчка, смята Овчаров (бел. ред. - съгласно този закон трябва да е ясен собственикът на съответната офшорка, когато става въпрос за нейна определена дейност в България. Официално собственикът на Westinghouse е японската Toshiba).

Според Румен Овчаров влизането на Westinghouse е част от пазарлъка САЩ да не се опитва да влияе на прокарването на „Южен поток”. Така например, заради енергетиката, американците скриха досието „Буда” на Бойко Борисов, каза бившият енергиен министър.

Румен Овчаров: Станишев ми обеща да спре да играе с Пеевски, но не стана

Ако БСП е слаба и бъде за пореден път победена на следващите парламентарни избори, то ние ще върнем Бойко Борисов на власт и то за мног...

По думите на Овчаров няма нужда от истинска актуализация на държавния бюджет. Може малко да се пипне само бюджета за НЗОК, каза той. И добави, че Йордан Цонев днес е прекалил в парламента с манипулациите с цифрите – фискалният ни резерв не е 4 млрд. лева, повече е, смята той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика