Марин Райков премиер? Всички го харесват

11305
Марин Райков премиер? Всички го харесват

Дипломатът Марин Райков е най-спряганото име за премиер на служебния кабинет, но Плевнелиев има последната дума дали това ще се реализира или не, съобщи БЛИЦ.

Президентът Плевнелиев е обсъдил имената на хората в служебния кабинет само с ограничен кръг хора от най-близкото си обкръжение, пише “Телеграф”. Той държал най-много на запазване на тайната до последно. Причината била страх от възможни компромати , които да обстрелят кандидатите и да направят работата им практически невъзможна. Затова уговорката със запознатите с имената и със самите тях била ясна – изтече ли името, човекът автоматично изпада от списъка.

Затова въртящите се в момента номинации за служебен премиер и вицета до голяма степен са произволни, твърдят източници на вестника, тъй като за тях няма потвърждение от източник от президентството.

Но въпреки това името на Марин Райков се налага все повече като най-вероятната кандидатура за служебен премиер. Българският посланик във Франция е изключил от вчера мобилния си телефон, което също е сигнал за предстоящото решение. Аргументите в негова полза не са малко, сред тях и доброто познаване на Балканите и политиката тук.

Друго сравнително по-сигурно нещо е свързано с министерството на образованието, чийто титуляр при Борисов пое работата дни преди правителството да подаде оставка.

Ако има нещо ясно, това е броят на министерствата и вече обявената нова структура на ресорите на тримата вицепремиери. Те ще отговарят за еврофондовете, икономиката и социалната политика.

"Марин Райков е добра кандидатура, той е професионалист и трябва да получи доверие заради реформите, които предстоят", заяви пред БТВ Мартин Димитров от Синята коалиция в коментар за бъдещия служебен премиер.

"Предвид тежката ситуация може би именно дипломат е необходим за премиер, а не толкова политическа кандидатура", каза Доброслав Димитров от ГЕРБ. Вече няма време за отстрел.

"Райков е авторитетна фигура, но е по-важно как правителството ще работи в екип, заяви Димчо Михалевски от БСП. Очевидно е, че идеята на президента е кандидатурата на бъдещия премиер е да е равноотдалечен от всички партии", каза Хасан Адемов от ДПС. Той подкрепи колегата си от БСП, че е изключително важно как ще работи кабинетът в цялост.

Президентът ще представи премиера и състава на служебното правителство

Президентът Росен Плевнелиев ще представи министър-председателя и състава на служебното правителство днес в 16.00 часа в Гербовата зала...

Марин Райков е роден на 17 декември 1960 г. във Вашингтон, САЩ. През 1984 г. завършва Международни отношения в Икономическия университет в София. Професионалната му кариера в Министерството на външните работи започва през 1987 г. в отдел „Страни от Югоизточна Европа". За периода 1992-1995 изпълнява длъжността първи сектретар в българското посолство в Белград. След изтичането на мандата му работи по направление "Права на човека" и е зам.-постоянен представител на България в Съвета на Европа в Страсбург.

Влизането му в политиката става през 1998 г., когато става зам.-министър на външните работи в кабинета на Иван Костов. Негов основен ресор е балканската политика на България. През 2001 година става извънреден и пълномощен посланик на Република България във Франция, като съвместява дкъжностите постоянен представител на България в ЮНЕСКО и представител в Постоянния съвет по Франкофонията.

Марин Райков е преподавател по „Дипломатическа практика” в НБУ, член на Съюза на българските журналисти и на Българската асоциация по международно право. Владее френски, английски и руски. Женен, с две деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com