Мащабните предизборни пререгистрации не притесняват държавата

9185
Мащабните предизборни пререгистрации не притесняват държавата
Снимка: БГНЕС

Шест месеца преди местните избори мащабното преселение в малки градове и села не стряска държавата. Нито една институция не действа срещу превръщането на тази тенденция в новата форма на контролиран вот, предаде бтв.

Факт са над 100 хиляди пререгистрации по настоящ адрес.

БНБ не може да отпечата бюлетините за изборите

Проблем с отпечатването на бюлетините за местния вот разтревожи парламента. Печатницата на БНБ не може да се справи със задачата да ос...

„МВР и ГРАО може да извърши проверката и да се празват условията. Няма как в една съборетина да имате 50 души регистрирани, така че те ще бъдат анулирани тези настоящи адреси”, заяви доц. Димитър Димитров, специалист по изборния кодекс.

От министерството на регионалното развитие, чиято структура е ГРАО, обясниха, че нямат право на такива проверки, а от МВР запазиха мълчание как ще процедират. Оказа се, че и ЦИК няма силата да се намеси.

„ЦИК като правоприлагащ орган няма такива правомощия да възпрепятства и по някакъв начин да ограничава избирателни права на българските граждани”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев.

Преселението съвпада с приближаването на крайния срок от шест месеца преди датата на местния вот, която трябва да насрочи президентът.

ДПС, "Атака" и АБВ не подписаха, че се отказват от предизборните интернет тролове

5 парламентарни сили подписаха декларация за чисто киберпространство и неизползване на платени тролове. Зад инициативата застанаха ГЕРБ...

Регистрация по настоящ адрес, направена в този срок, дава законова възможност на кандидата за кмет да бъде избран по-убедително.

„По тази причина много от потенциалните кандидати, в общия случай това са действащи кметове, правят усилия да получат чисто техническо предимство. Всички на село сме 80 души, вече сме 140”, казва още доц. Димитров.

Следващата стъпка е всеки от променилите настоящия си адрес лично да подаде заявление, че иска да гласува тъкмо на този адрес. Пререгистрация, направена до края на май, ще изпълни условието за уседналост и така ще бъде употребена за опорочаване на вота. При това съвсем законно.

 

Михаил Константинов очаква ГЕРБ да спечели всички големи общини на изборите

По време на местните избори очаквам ГЕРБ да спечели всички големи общини. Това каза проф. Михаил Константинов, математик и политически ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика