Менда Стоянова не отговори защо можем да идем в НОИ, но не и да излезем

18526
Менда Стоянова не отговори защо можем да идем в НОИ, но не и да излезем
Снимка: БГНЕС

Категорично родените след 1959 година остават в положението, в което са, освен ако изрично не поискат да се осигуряват изцяло в НОИ. Това трябва да се случи от 1 януари, 2015 година до последния ден, в който ще се пенсионират. Възможно е дори година, дори ден преди пенсия да си прехвърлиш личната партида в НОИ, ако виждаш, че иначе по модела с две пенсии ще вземаш по-малка пенсия, уточни изрично пред Нова телевизия председателят на Бюджетната комисия Менда Стоянова. Нямате нужда да правите информиран избор сега – можете да го сторите тогава, когато вече е ясно какво ще е положението, добави тя. При две пенсии, две кошници, рискът го носите само вие, докато в НОИ рискът се поема от държавата, подчерта Стоянова.

Думата „национализация” е спекулация – Световната банка позволи такъв модел в Полша и Чехия. За мен плачът на десните икономисти е смешен – при сегашния модел парите отиват в частни пенсионни фондове, защото „частниците сме по-умни”, развихри се Стоянова.

Реформаторите подкрепят пенсионна реформа само след консултации

Реформаторският блок е за пенсионна реформа през 2015 година, но само след се като се извършат подробни консултации. Това каза Меглена...

Дойде обаче и логичният въпрос – а ще може ли преди да се пенсионираме (тези, родени след 1959 година), да се прехвърлим от НОИ в частен пенсионен фонд, ако положението в държавата не е толкова розово, колкото ГЕРБ сега рисува? Теоритично е възможно, може би със софтуер, но пари в Солидарния фонд няма да има и аз не съм толкова голям експерт, че да го изчисля сега, заобяснява Стоянова.

Менда Стоянова посочи като мотив за законовата промяна „грижата за хората”. Категорично няма наредба, която ще издава Министерския съвет, за да определя сроковете, в които хората да решат дали да се прехвърлят в НОИ или не. Става въпрос за реда и начина – чрез декларация, чрез документ и т.н., подчерта народният председател от ГЕРБ.

Обещавам да направим специално изслушване за доходността в частните пенсионни фондове в Бюджетната комисия, каза Менда Стоянова. Тя беше попитана чия е идеята и Стоянова отговори, че зад нея стои правителството и финансовият министър. Идеята беше на синдикатите, добави тя, но ѝ беше припомнено, че самите синдикати твърдят, че това не е вярно и че те само „присъствали”.

Промяна в пенсионния модел няма, заяви Стоянова. И хвърли бомбата – днес ще разглеждаме закона за Държавното обществено осигуряване (ДОО) и там ще решим. Тя не отговори защо да няма срок от три месеца за обсъждане и запознаване с готвената промяна, без вече да бъде приета като закон, както предлага президентът Росен Плевнелиев.

Протест срещу пенсионната реформа се провежда в София

Няколкостотин души се събраха на протест пред Министерския съвет в знак на недоволство от последните решения и изненадващото спора...

Реакцията "против"

Не е ясно какви са мотивите за това, че трябва да имаме избор и демократичност относно пенсиите ни. Това заяви Мария Капон, част от Коалиция „Десните”.

Г-н Борисов след някаква сутрешна закуска изведнъж решава да вкара пари в солидарния фонд. И ако там има дефицит, някой трябва да излезе и да каже защо. Отделно – има ли проблем с пенсионните фондове? Какво е казала Комисията по финансов надзор (КФН) – там ГЕРБ управлява от годините, така че г-н Стоян Мавродиев да излезе и да каже има ли нещо. Аз съм абсолютно против болшевишкия модел да тряба да потвърдим родените след 1959 година пред пенсионен фонд, че трябва да останем там, заяви Капон. Аз имам текстове, че Министерският съвет ще определи механизма, т.е. ще има абсолютно затъмнение. Какво точно ще стане реално ще видим едва след като законът бъде приет, след часове, подчерта Капон. И обяви това за конфискация.

Ако „Атака” или БСП бяха дали такова предложение, щях да го приема за нормално, защото на тях сърп и чук са им в главата. Смятам, че липсват пари в НОИ и затова се целим в частните пенсионни фондове. Първата голяма атака срещу пенсионните фондове беше от Симеон Дянков, който ги накара да инвестират масово в държавни книжа и придърпа пари за хазната. Ако се случи така, че да се изтеглят лични партиди в НОИ, тогава най-талантливите няма да имат никакъв стимул да се осигуряват на реални суми, каза Капон. Всяка година има дефицит в НОИ и всяка година държавата субсидира – да кажат, а не да теглят парите на хората. Надявам се президентът да наложи вето, ако законът мине във вида, в който се готви, добави Капон. Да слушаме как частният капитал не се справя, а само държавата е сигурна – тогава да покажем как парите на нашите родители, родените преди 1960 година, изгоряха и вземат пенсии по 150-160 лева, каза още Капон.

Калфин разбрал за пенсионната реформа в последния момент

Скандалът около тихомълком предложените спорни промени в пенсионното осигуряване продължава да тресе държавата. Оказа се,че социалният ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика