Мерджанов пита защо се спират обществени поръчки и се правят кадрови промени

14995
Мерджанов пита защо се спират обществени поръчки и се правят кадрови промени
Снимка: БГНЕС

Служебното правителство беше съставено от президента само за да спре редица обществени поръчки и да направи промени в администрацията, каквито са удобни на ГЕРБ, Реформаторския блок и „Протестна мрежа”. Това заяви на извънредна пресконференция говорителят на БСП Атанас Мерджанов.

От БСП коментираха днес намеренията на служебния кабинет да смени началника на "Военна информация". Според тях това е "безпрецедентен факт в най-новата българска история в България". Една такава смята на безспорен специалист, какъвто е Веселин Иванов, ще окаже влияние върху резултатите на службата. Иванов беше назначен по времето на ГЕРБ, не беше сменен от Ангел Найденов заради добрите резултати и заради добрите отзиви от партньорските служби, заяви Мерджанов.

"Само за две седмици стана ясно, че назначеното от държавния глава Росен Плевнелиев служебно правителство не служебното правителство на България. Това е партийно или може би по-скоро коалиционно правителство, съставено от представители на "Протестна мрежа", Реформаторския блок и ГЕРБ", каза още говорителят на БСП днес.

Неслучайно голяма част от усилията на министрите са насочени към спиране на обществените поръчки, смятат от БСП и питат до какво ще доведе това. "Дали спирането на обществените поръчки няма да доведе до прекратяване на обществени поръчки, за да се търси удобния изпълнител, който да осигури необходимият ресурс за изборите на ГЕРБ или на останалите политически сили или действително се спазва закона? Ще имат ли куража министърът на спорта и министърът на образованието да признаят тези факти?", питат от партията.

"Комисията по досиетата обикновено се възбужда в предизборен период. Ние нерядко сме поставяли въпросите за дейността и резултатите на тази комисия. Многократно сме изтъквали, че тази комисия до голяма степен е изчерпала съдържанието и дейността си. Може би си струва държавният глава и служебното правителство да озаптят действията на Евтим Костадинов", коментира още Мерджанов. Според него при разпределението на ресорите в служебното правителство ГЕРБ е взел агенция "Митници" и икономическите министерства, РБ е получил МВР и службите, а на "Протестна мрежа" са били дадени премиерското място, съветниците, немалка част от културното министерство, както и Министерството на правосъдието.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика