Местан: Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история

17480
Местан: Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история
Снимка: БГНЕС

Трябва да се освободим от езика на омразата. Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан на възпоменателен митинг в памет на жертвите на Възродителния процес от 1972 в село Барутин, община Доспат.

В своето обръщение, председателят на ДПС Лютви Местан заяви, че: "Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история и имената на жертвите на този площад от преди 43 години трябва да се четат в учебниците по история като пример за героизъм, защото България е длъжник на тези жертви, те не умряха, само за правото на вяра, за правото на име. Тези жертви от преди 43 години са за българската свобода, за българската демокрация."

Местан напомни, че за разлика от държави като Унгария, бившата Чехословакия и Полша, където в съпротивата срещу комунистическия режим е участвал целият народ на тези държави "в България съпротивата срещу комунистическия режим се свежда до героизма на българските дисиденти и интелектуалци, които заслужават поклон, но първата масова съпротива срещу комунистическия режим е дадена от гордите родопчани и тя тръгва от Барутин. И затова Барутин трябва да намери своето място в учебниците по история."

Лидерът на ДПС заяви, че "в Народното събрание станахме свидетели на едно грозно изявление на "езика на омразата", тук са нашите духовни водачи - районните мюфтии на Пазарджик, Благоевград и Смолян - техният призив за молитва - езанът, беше наречен от лидера на Патриотичния фронт - "виене на неразбираем език." Скъпи братя и сестри, кой вие? Вият животните. Молитвата към Всевишния, независимо дали ще бъде отправена от мюсюлмански свещеник, дали от християнски свещеник, дали от привърженик на юдаизма - не може да се оприличи на животински вой. Това е класически пример за "език на омразата"."

Той призова от името на присъстващите министър-председателят и българското управление да се освободят от "езика на омразата" и от ксенофобите, като подчерта, че това е "призивът, с който да сторим още веднъж дълбок поклон пред жертвите, защото те не умряха, за да е възможно днес в българския парламент да се обижда по този начин цяло едно малцинство."

В заключение Лютви Местан поздрави присъстващите от името на цялото централно ръководство на ДПС и почетния председател Ахмед Доган.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика