Местан: Не приемам оценката за катастрофа

14181
Местан: Не приемам оценката за катастрофа
Снимка: БГНЕС

Днес ще гласуваме оставката на първото правителство на политическо малцинство от последните 20 годни. Политическият процес не можа да изгради култура на коалиционността.

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна преди да бъде гласувана оставката на правителството на Пламен Орешарски, предаде БГНЕС.

Местан се обяви за реабилитиране на парламентарната демокрация и за търсене на консенсус в управлението. Той обяви, че България вече няма нужда от проблематични коалиции.

Оценката за работата на правителството не може да бъде абстрахирана от оценката на условията, в които кабинетът изпълняваше своите конституционни правомощия, каза Местан и припомни, че оставката идва именно в годишнината от нощта на "прословутия бял автобус".

Оценката трябва да се даде без емоции и без привкус на начало на предизборна кампания, смята Местан.

Не приемам оценката за разрухата, за катастрофата, защото чета в тази оценка желание да се спечели някакво предварително предимство както в хода на предизборната кампания, така и за управлението после, заяви Местан.

"Днес по-важен е погледът напред. Той не е възможен, ако не сме прочели уроците на всяко едно управление. Първият урок на това управление е отговорността на политическия субект да прочете вярно вота на българските граждани.

Не искам да съм лош пророк, но от името на ДПС задавам въпроса – ако и след следващи парламентарни избори, избирателят отново не отреди никому самостоятелно мнозинство, не отреди мнозинство на ясна юридическа коалиция, ако отреди отново картината, пред която бяхме изправени на 12 май 2013 година, какво ще правим? Ще отречем вота на суверенитета? Длъжни сме да намерим формулата на управление.

Формулата, която стъпи кабинета "Орешарски" бе зададена от вота на българските граждани на 12-ти май. Затова днес гласуваме оставката на правителство, избрано от гражданите.

България няма нужда от преосмисляна не формата на държавно управление", категоричен бе Местан.

"Очаквам бързи консултации при държавния глава. Очаквам другите политически сили да не правят опити да реализират какъвто и да е друг мандат – очаквам светкавично връщане на мандата, в един и същи ден", заяви по-рано Местан.

В отговор на въпрос за българската номинация за еврокомисар Местан каза, че има външни фактори, които са споделили, че България може да реализира номинация за върховен представител на ЕС по външната политика. В този ред на мисли е национално отговорно решение ние да се стремим към този пост, посочи Местан.

Запитан дали Делян Пеевски ще бъде излъчен за депутат в следващия парламент лидерът на ДПС каза, че това е въпрос към местните структури на партията. Те ще излъчат своите номинации до 15 август – до този момент Местан няма да коментира нито едно име.

Орешарски като магаре на мост!

Заинатил се бе като магаре на мост. Първо обещаха - тримцата - месец май, в зависимост от европейските избори. Изгубиха ги с гръм и тря...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика