Местан: Признаването на арменския геноцид ще влоши отношенията с Турция

9987
Местан: Признаването на арменския геноцид ще влоши отношенията с Турция
Снимка: БГНЕС

Прави се опит за експлоатация на една историческа тема за обслужване на конфронтационно политическо поведение. Приемането на решение за признаване на арменския геноцид ще доведе до трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна.

Това заяви лидерът на ДПС Лютви Местан от трибуната на парламента по време на дебатите около проекторешението на "Атака" за признаване на арменския геноцид, предаде БГНЕС.

Местан коментира още, че човешката история е един безкраен низ от трагедии, отнели живота на хиляди хора. "Днес всички ние дължим състрадание и съчувствие към жертвите. Но съвременната политика следва да се въздържи от избирателен подход, защото няма право към избирателен подход спрямо историческите събития. Проява на политическа мъдрост е в сложното и противоречиво историческо наследство да не се търсят съзнателно теми, които да противопоставят днес отделните народи", каза лидерът на ДПС.

Според Местан предложението на "Атака" е опит за "експлоатация на една историческа тема за обслужване на конфронтрационно политическо поведение". Защо е тази избирателност при това от политическа сила, чиито лидер в редица свои писания и книги отрича най-мащабното престъпление спрямо човечеството – Холокоста, попита Местан, визирайки книгите на Волен Сидеров.

ДПС ще гласува против, не защото отричаме необходимостта от обща оценка на тези събития, а защото смятаме, че пътят за постигането на тази оценка може да бъде затруднен от една грешка, обяви Лютви Местан.

От изказването му стана ясно, че ДПС вижда голям проблем и в начина, по който България ще признае геноцида на арменците. Във всички случаи в останалите държави, където геноцидът е признат, имаме изразени политически оценки под формата на декларации, а в българският парламент се предлага проект да решение, предупреди Местан. "Много от тези държави се въздържат от думата геноцид като оценка за тези събития. Българският парламент днес е единственият, който обсъжда проект за решение, а решенията по смисъла на българската Конституция имат силата на закон. Те не са израз просто на политическа позиция. Замислете се, защо няма един пример национален парламент да се е ангажирал с акт със силата на закон", каза Местан.

"По отношение на миналото не може да се законодателства. Премислете и прочетете позицията на американския президент, който се въздържа да използва думата геноцид", призова още лидерът на ДПС. Според него България не може да бъде първата страна, която с решение ще признае геноцидът над арменците.

Лютви Местан не пропусна да отбележи, че това решение ще доведе до "трайно влошаване на отношенията с една стратегически важна съседна страна". "Решението е ваше, ваша е и отговорността. Нашата позиция е ясна, тя е с поглед към бъдещето и с научени уроци", завърши Местан.

Малко след изказването на Местан депутатът от ГЕРБ Цвета Караянчева обяви, че предлага редакционна поправка, така че българският парламент да признае "масовото изтребление над арменците в Османската империя", като от предложението на "Атака" отпада думата "геноцид".

"Това, което Караянчева нарича масово изтребление е послужило за дефиниция на понятието геноцид. В Османската империя е извършен геноцид над българи, арменци, по една единствена причина – понеже са християни. След като тези масови кланета са послужили за дефиниция за понятието геноцид, ние нямаме право да редактираме ООН", каза в отговор на това Магдалена Ташева от "Атака".

Независимо каква редакция ще бъде направена в текста, порокът е в акта и това, че на дневен ред не е декларация, а проект за решение, подчерта още веднъж Лютви Местан.

Борисов: Българската дума за геноцид е "масово изтребление", това ще признаем

Историята си е история, жертвите са си жертви и този ден трябва да бъде възпоменаван в тяхна памет. Това заяви министър-председателят...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика