Местан: Срещата ми с Ердоган беше полезна за България

36068
Местан: Срещата ми с Ердоган беше полезна за България
Снимка: БГНЕС

"Срещата и диалогът между председателя на ДПС и президента на Република Турция е нещо съвършено естествено. Точно обратното би било да няма такъв диалог". Това заяви пред bTV лидерът на ДПС Лютви Местан.

"Срещата между председателя на българската партия ДПС и президента на Република Турция бе неизбежна, необходима и полезна, най-вече за България, убеден е Местан. - Аз заявих желание за среща с президента на Република Турция още след избирането ми за председател на партията, имахме такава среща с предишния президент на Турция, след това заявих желание за среща и с Реджеп Ердоган, получих положителен отговор сега и беше естествено да уважа определената от домакините дата", обясни той.

Турският президент Ердоган и Лютви Местан са разговаряли на закрита среща

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган е разговарял днес с лидера на ДПС Лютви Местан, съобщиха местни медии. Срещата се е състояла в...

"Основна тема на разговорът ми с Ердоган бяха двустранните отношение между България и Турция, но аз поставих въпросът за това, че ДПС като българска национална партия е стратегически ресурс на България заради моделът, който носи в и със себе си. Бих искал да погледнем на тази среща през призмата на етно-религиозните предизвикателства, пред които са изправени Балканите, Европа и света", каза още Местан. "Тези предизвикателства актуализират геополитическата стойност на българския етнически модел", добави лидерът на ДПС.

Той призна, че с Ердоган е коментирал и участието на ДПС в кабинета "Орешарски". Аз бях коректен да обясня и да кажа кои са причините, поради които България е в режим на предсрочни избори.

"Разговорите в Чанкая бяха проведени на турски език и аз сметнах, че е добре да спестя на домакините необходимостта да се превежда разговорът. Съвършено естествено е разговорът между мен, Лютви Местан и президента на Република Турция да се проведе на майчиния ни език", заяви Местан.

Той разказа и с колко охрана се придвижва. "За мое нещастие се движа с един шофьор и четирима души охрана. Това решение категорично не е мое. Аз не знам какво стои в основата на решението на НСО. Охраната ми е назначена с решение на директора на НСО генерал Тодор Коджейков. Охраната е от близо година и аз нямам привилегията да знам какво стои в основата на това решение, разбрах, че това е класифицирана информация, до която няма как да имам достъп", заяви той и добави: "Охраната е нещо, на което не бива да се гледа като на някакъв атрибут на властта, охраната означава ограничена свобода и аз не пожелавам никому да бъде в такъв режим. Аз чакам с нетърпение момента, в който новият началник на НСО ще ме покани и ще ме зарадва с новината, че вече не се налага да се движа с охрана, защото това е тежко изпитание най-вече за семейството и децата ми".

Местан: Нека спрем със заклинанията, че коалиция няма да има

Нека спрем със заклинанията, че коалиция няма да има, защото само вотът ще определи партньорите във властта, не емоциите и не партийн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика