Местан ще съди България в Страсбург заради майчиния език

36087
Местан ще съди България в Страсбург заради майчиния език
Снимка: БГНЕС

Ще потърся правата си в Страсбург. Не защото не обичам родината си, а защото искам да я видя като родина на равноправни граждани.

Местан: ДПС се гордее, че защитава ромите

Ако днес сме сами в тезата си, че българските роми са равноправни и никой няма право да ги обижда, като ги сравнява със скотове и диви ...

Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан от парламентарната трибуна. Повод за изявлението му бяха глобите, които са му наложени за агитация на майчин език по време на предизборната кампания. Местан показа квитанция от 500 лв. от такава глоба.

„Държа в ръцете си квитанция за платена глоба от 500 лв. за изплатено наказателно постановление от Областния управител на Сливен от ГЕРБ, по сигнал на тогавашния народен представител Десислава Танева, а сега министър на земеделието. На 8-та година от членството в ЕС, председател на парламентарно представена политическа сила като пряко следствие на дискриминационни норми в изборния кодекс, е глобен, защото е упражнил най-естественото си човешко право - да говориш с избиратели и на майчин език", заяви Местан.

Лидерът на ДПС посочи, че по време на последната кампания той и неговите колеги също са били глобени за говорене на майчин език. „Пловдивският областен управител ме е глобил със странните 687 лв. Първо, уважаеми колеги от БСП, тази квитанция е остатък от възродителния процес. Разликата е, че в онези години глобата бе 5 лв, а сега е от 500 до 2000", каза от Местан.

Лютви Местан се закани да се обърне към съда по правата на човека в Страсбург, ако бъде осъден в България заради агитация на майчин език в предизборната кампания, още през пролетта на миналата година.

Местан: Не се отказваме от вота на недоверие заради Москов

Няма да се откажем от идеята за вот на недоверие .Това каза лидерът на ДПС Лютви Местан на брифинг в Народното събрание, предаде &bdquo...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика