Местан заяви, че ще върне мандата

15706
Местан заяви, че ще върне мандата
Снимка: БГНЕС

Въпросът е твърде странен, защото това, което ще се случи формално след час и половина при държавния глава, е формален акт на онова, което се случи на 29 юни на първите консултации при държавния глава, когато се споразумяхме, че вървим към предсрочни избори и нито една политическа сила няма да прави опит да състави кабинет. Апропо въпросът вероятно е породен от продуцирани съмнения, а кой и защо ги продуцира е въпрос, на който аз не съм в състояние да отговоря, защото не искам да се занимавам с психоанализи. Струва ми се, че всички тези предположения и внушения ще увиснат достатъчно отчетливо във въздуха някъде към 14.02 часа. Ако някой след това се почувства неловко и нелепо, това си е вече негов проблем. Това каза пред журналисти в парламента председателят на ДПС Лютви Местан на въпрос дали ще върне мандата за съставяне на правителство, предаде „Фокус”.

„Помолих мандатът да не ми бъде връчен в понеделник, защото това е денят на религиозния празник Рамазан Байрам и е съвършено естествено да бъда при 84-годишната ми майка. Оказа се обаче, че има определени конституционни изисквания, които предполагат този мандат да бъде върнат не по-рано от 7 дни преди двумесечния срок, в който трябва да се разполага указът на президента спрямо датата на провеждане на предсрочни парламентарни избори. Не смятам, че има основание от това чисто формално до степен на непреодолимост основание да се извличат каквито и да са други политически изводи или да се правят политически внушения”, посочи Местан.

Имамов: Няма вероятност ДПС да приеме мандата

Няма вероятност ДПС да приеме мандата за съставяне на правителство в рамките на 42-рото НС. Това заяви в предаването „12+3“...

„Понеже ще го върна в 14.02 часа, това ще се е случило 7 дни преди 6 август, откогато е в сила указът на държавния глава за разпускане на 42-то Народно събрание и за назначаване на служебен кабинет”, уточни той.

На 4 август – понеделник от 14.00 часа цялата ПГ на ДПС ще бъде в пленарната зала на Народното събрание с готовност да гласува „за” актуализацията на бюджета на НЗОК и респективно „за” актуализацията на бюджета на държавата, защото така разбираме своята политическа последователност и отговорност. Оттук - нататък, понеже явно е настъпило време разделно, разделна трябва да бъде и отговорността пред лекарите по отношение на бюджета на НЗОК и пред цялото българското общество по отношение на държавния бюджет, допълни Местан.

„Тази отговорност – така, както я разбира ДПС – ние си я носим с готовност да подкрепим двата акта. Оттам - нататък тези, които било по съображения от съдържателен характер, било заради съображения от тактически характер, няма да участват в гласуването или няма да осигурят кворума на Народното събрание, да носят своята отговорност пред лекарите и цялото българско общество”, заяви Местан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика