Методи Андреев: С майчиния език Местан бяга от съдебната реформа

8627
Методи Андреев: С майчиния език Местан бяга от съдебната реформа
Снимка: БГНЕС

След Великденската ваканция депутатите се завърнаха в парламента и циркът отвори врати. Вчера, 22 април, лидерът на ДПС Лютви Местан определи наложени на ДПС глоби от областния управител на Пловдив Розалин Петков като намекване да се изгонят хората от турски произход от България. Причината – глобите са от 681 лева, годината на основаване на България.

Има вече предложение за използване на майчин език да се влиза в затвор, до три години – от Патриотичния фронт. Това ли е вашето разбиране за върховенство на закона, обърна се Местан към ГЕРБ. Това е неонацизъм и фашизъм, смята лидерът на ГЕРБ.

Правната комисия отхвърли агитацията на майчин език да се наказва със затвор

С пет гласа „против" (БСП и ДПС), 10 - „въздържал се" (ГЕРБ и Реформаторският блок) и два - „за" („Патриотичен ...

Г-н Местан си е сбъркал професията, става за адвокат, иронизира депутатът от ГЕРБ и бивш шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев. По време на предизборната кампания ДПС действаше като гавази в Пловдивска област, добави той. Андреев обаче се възпротиви на идеята да се влиза в затвора за агитация на майчин език.

ДПС нали са мултиетническа партия – значи имат и българи-избиратели. Те как ще разберат на турски език? При политическа агитация трябва да се говори на български, подчерта Андреев. Трябва да се тъгне срещу грозната форма на политическа корупция, смята депутатът.

На въпрос ще минат ли поправките в Конституцията за съдебната реформа, ако ДПС сега се откаже заради този скандал, Андреев заяви, че не може хората, създали модела „КОЙ”, да поставят условия. Ако са част от българското общество, ДПС трябва да си понесат вината – този мандат в опозиция, следващият също, че и по-следващият. А г-н Местан намира добър предтекст, за да не подкрепи съдебната реформа, смята Андреев.

Други скандали

Местан продължава да се крие от призовкари

Властите не са открили лидера на ДПС Лютви Местан, за да му връчат постановление за глоба за предизборна агитация на чужд език у нас. И...

Бившият шеф на Комисията по досиетата определи предложението на Велизар Енчев да се прекрати дейността на тази комисия. Никога, в нито един документ, агентите, които са носели информация за България, не са записвани с истинските им имена, каза Андреев. Агентът фигурира само със своя псевдоним, добави той.

Депутатът от ГЕРБ не пожела да коментира обширно поведението на културния министър Вежди Рашидов относно хора „Йоан Кукузел”. Андреев смята, че протестиращите срещу Рашидов си имат основание, но културният министър трябва да отговаря.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com