Михаил Константинов: Трябва да преосмислим всеобщото право да се гласува

6242
Михаил Константинов: Трябва да преосмислим всеобщото право да се гласува
Снимка: БГНЕС

Търговците на гласове Стефан Пастора и Златко Циганина вече са в ареста и ще останат там поне до 12-ти октомври. Те поискаха да бъдат пуснати заради високо кръвно, но съдът не уважи молбата. Това стана след разследване на Нова телевизия, в което със скрита камера беше показано как се купуват гласове – 100 гласа за 10 000 лева, в Горна Малина и Елин Пелин.

След като двамата бяха задържани, главният прокурор Сотир Цацаров буквално се скара на интервюиращи го репортери: „Вие как очаквате ние да ги идентифицираме преди да видим записа от камерите”.

В Елин Пелин са задържани двама за организиране на търговия с гласове

Под ръководството на Районна прокуратура – Елин Пелин се провежда досъдебно производство за престъпление – организиране на ...

Пред камерата на Нова хора, които са в списъците на Пастора и Циганина, отричат да са получили пари, за да гласуват. Не е дал, това е по-лошо, казва възрастен мъж. Защо купуването на гласове да е престъпление, включва се и възрастна жена. Това е деморализация на обществото, проявява разум поне един мъж. А Пастора обясни подробно как се проверява дали си гласувал, както си обещал – имал си човек в ОИК, който да му покаже протоколите.

При по-прости хора тези трикове – уж подслушване на телефона, протоколи, действат. Реално контрол с това няма. А тези двамата не са истински тартори на купуване на гласове – истинските тартори купуват ангро, на едро, заяви шефът на „Информационно обслужване” проф. Михаил Константинов.

Според Константинов, ако искаме да променим нещата, трябва да се преразгледа правото на всеобщо гласуване – американската, европейската и световна парадигма. Така, след като няма никакъв ценз, демокрацията няма никакъв смисъл. Има естествен образователен ценз – прави се толкова сложна бюлетина, че само грамотен човек да се справи. Така действат в Холандия, посочи Константинов. Той е сигурен, че Пастора може би ще бъде осъден, защото беше заснет как взема пари за купуването на гласове, но Златко Циганина ще се измъкне. Нека го направим като в САЩ – дори любителски записи там имат правна стойност.

Беше припомнен и случаят на Юсни Ибрям, осъден за купуване на гласове в полза на ДПС. Осем месеца пробация получава Ибрям, след като срещу 44 лева „помага” за издаване на лична карта и в замяна съответния „задължен” трябва да гласува ДПС. Като кандидат от ДПС Ибрям е бил два мандата общински съветник. Сега листата на Реформаторския блок в Стара Загора се разпада – водачът на листата Иван Терзиев вече се отказа. Ибрям е издигнат в листата от партията на Корман Исмаилов и е на 26-то място в листата. Сега Ибрям може да излезе от листата само ако сам се откаже.

100 на глас за предстоящите местни избори

Първи арести на продавачи на гласове за местните избори. Двама души, търгуващи с вот, са задържани след разследване на Нова телевизия. ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика