Миков: Реакцията на БНБ по случая КТБ закъсня

15975
Миков: Реакцията на БНБ по случая КТБ закъсня
Снимка: БГНЕС

 

Реакцията на БНБ в случая с Корпоративна търговска банка закъсня. Това коментира в ефира на Дарик радио председателят на парламента Михаил Миков.

„И Народното събрание има определена вина, че прекалено стриктно сме спазвали независимостта на Централната банка - дори съвети не могат да се дават по закон. А сега БНБ казва, че политиците са на ход", добави той.

Хърсев за КТБ: Има надбягване за избягване от отговорност

Една банка не може да същестува с повече от 1/3 от лоши кредити. Това заяви икономистът Емил Хърсев по повод ситуацията около Корпорати...

Миков отново подчерта, че регулаторите под етикета на независимост не попадат под достатъчен контрол от страна на парламента.

По думите му е важно да се намерят решенията в тази ситуация (около КТБ), за да "не страдат гражданите".

На въпрос дали ще подкрепи или не промените в закона, които да дадат всички правомощия по банковия надзор на целия Управителен съвет, както иска управителят на БНБ Иван Искров, Миков призова да да не подкрепяме закони априори, а да подкрепяме конкретни текстове. Той уточни, че много често се получава голямо разминаване между идеята, която трябва да се реализира чрез законодателство, и конкретния текст. За пример той даде промяната в Наказателния кодекс, пак свързана с банките.

„Трудно мога да приема, че от страната могат да се изнесат чували с пари, че изтичането на милиарди е възможно, без да светнат червените лампички на всички системи, които функционират днес в България", заяви Миков по отношение на твърденията за изнасяне на чували с пари от КТБ.

Румен Петков за фалита на КТБ: Днес беше направено едно безумие

Ръководствата на БНБ, на ДАНС, главният прокурор и заместникът му трябва да влязат в затвора веднага. С твърденията си нашият гуверньор...

Според председателя на НС финансите на страната не са застрашени - нито по отношение на фискалния резерв, нито по отношение стабилността на борда и валутата, както и приходите в НЗОК и НОИ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика