Митов: Искам да видя Украйна там, където е България – в ЕС

6837
Митов: Искам да видя Украйна там, където е България – в ЕС
Снимка: БГНЕС

"Искам да видя Украйна там, където е България – в Европейския съюз". Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов по време на визитата си в Одеска област, съобщиха от МВнР.

Външният министър проведе редица срещи с представители на българската общност в Украйна, разговаря с украинския си колега Павло Климкин, както и с Председателя на Одеската Областна държавна администрация Михаил Саакашвили.

Пред външния министър Павло Климкин и губернатора на Одеската област Михаил Саакашвили министър Митов потвърди подкрепата на България за териториалната цялост и независимостта на Украйна. От своя страна Михаил Саакашвили коментира, че пътят на Украйна към ЕС минава през България и българите с украинско гражданство. По време на разговорите бяха обсъдени още необходимостта от инфраструктурни промени в Одеса, включително посредством средства от ЕС и потребността от законодателни и административни реформи в национален мащаб.

В рамките на срещите си с българската общност в Одеска област Митов посети гимназията "Георги Сава Раковски" в Болград. Първият дипломат на страната отчете дълбоката традиция, която училището има както в създаването на добре обучени възпитаници, така и в отглеждането на истински родолюбиви българи. Министерство на външните работи дари 11 компютъра на гимназията, оборудвайки зала от учебното заведение. "Модернизацията на учебния процес и качественото образование насърчават диалога между народите", коментира по време на церемонията Даниел Митов. Той връчи на ръководството на гимназията българска художествена литература, осигурена от Министерство на културата.

В неделя вечерта министър Митов се срещна с представители на българската общност в Одеска област и заяви, че в краткосрочен план в областта ще пристигнат хуманитарни пакети на стойност 20 хиляди лева, предоставени от български граждани.

"След усилията, които Министерство на външните работи вложи, телевизионният канал "БНТ Свят" вече се излъчва в градовете Одеса и Измаил. Вярвам, че това ще повиши информираността на нашите сънародници и ще спомогне за активизиране на духовната и културна им връзка с България", заяви още Даниел Митов. От думите му стана ясно, че съвсем скоро се очаква българската телевизия да бъде достъпна и в други градове, като според него това е от изключително значение за историческото съхранение на българската общност там. "Излъчването на родна телевизия е допълнителен начин и за изучаването на български език. Също така украинските граждани с българско самосъзнание ще могат да повишат и своята информираност по отношение на ЕС и НАТО, допринасяйки още по-активно за единението на Украйна и нейния европейски път", допълни българският първи дипломат.

След посещението в Одеска област Даниел Митов ще отпътува за Киев. Там той ще се присъедини към делегацията, водена от президента Росен Плевнелиев, който ще направи двудневно официално посещение в Украйна на 7 и 8 юли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика