Митов: Пропуснати 400 млн. за "Южен поток" е измислица

23974
Митов: Пропуснати 400 млн. за "Южен поток" е измислица
Снимка: БГНЕС

Прагматичността във външната политика, разбира се, съществува, но най-добре се изграждат външноикономически отношения, когато имаш обща ценностна и правна основа с партньорите, с които правиш търговия.

Това каза за Националното радио министърът на външните работи Даниел Митов.

България е изпратила в Брюксел писмо с предложението за газов хъб

Българската страна е изпратила до еврокомисар Марош Шевчович, отговарящ за енергийния съюз, писмо с предложението за изграждане на газо...

Според него страната ни отдавна е направила избора си в политически план с членството в ЕС и НАТО, но е необходимо външната политика да бъде по-тясно свързана с развитието на страната.

"Трябва да си кажем, че в ЕС фокусът върху създаването на общ енергиен пазар и енергиен съюз в момента за България е от основен приоритет. Фокусираме се върху това да изграждаме връзки между отделните държави-членки на ЕС, които да осигурят по-голяма диверсификация на газовите доставки, тук говорим не само за газ, разбира се, а и за електричество. В рамките на целия ЕС трябва да се създаде такъв либерализиран пазар, който да ни осигурява възможности и който да намали цените на енергийните ресурси и доставки за всички членове на Съюза", каза Митов.

Министърът коментира, че строежът на „Южен поток" трябва да бъде обвързан със спазването на европейските правила и да носи икономическа полза на България.

Тази подхвърлена цифра от 400 млн. евро на година пропуснати печалби е абсолютно измислена. Такава парадигма не съществува, категоричен бе Даниел Митов.

Той посочи: "Първо, цените на газ и на петрол спадат на световния пазар, а цената за строежа на самия „Южен поток" нарасна неимоверно и щеше да продължава да расте. Беше 3.9 млрд. евро, а ние не знаем до колко можеше да нарасне. България трябваше да поеме половината от тези разходи и да изплати тази сума за строежа в продължение на най-малко 15 години, а може би и повече, през транзитните такси. В най-оптимистичния случай, те биха били около 130 млн. евро и ние нямаше да получаваме нищо като държава, понеже трябваше да изплащаме самия строеж".

Русия официално уведоми ЕК за отказа си от "Южен поток"

Русия потвърди, че спира проекта "Южен поток" вече и по официалния канален ред - с уведомление до Европейската комисия. Пресслужбата на...

Според министъра не е сигурно, че евентуалното строителство на газопровод през Турция би било по-евтино за Русия или дори дали е технически възможно.

За пръв път страната ни има проактивна политика по отношение на големи инфраструктурни проекти като газовия хъб, отбеляза Митов.

Важно е страната ни да разнообрази и доставчиците си на природен газ, допълни той. България трябва да започне да добива собствен газ от Черно море, когато това е възможно, защото това ще ни осигури до голяма степен независимост, допълни министърът.

Трябва да се говори повече за ТТИП, отчете министърът. Според него България и Европа могат да извлекат ползи от подписването на пакта, а опасенията за американизация на Европа са нереалистични, но страната ни трябва да подготви анализ как ТТИП ще се отрази на икономическата среда.

"ГМО изобщо не присъства в рамката на преговорите. ЕС е готов и може да защитава интересите и стандартите си. Той трябва да го прави. А България тук ще бъде много активна. Как си представяте общност, която дефинира какъв трябва да бъде размерът на доматите, в един момент да започне да допуска някаква корпоративна доминация на пазара си. ЕС винаги е могъл и ще продължава да защитава стандарта, здравето и интересите на своите граждани", коментира още Митов.

Таско Ерменков неглижира възможността да има достатъчно газ в Черно море

На територията на България и в офшорните зони има газ и петрол. Колко е точно, не може да се каже така – не мога да заяви, че има...

Външният министър потвърди, че България е готова за Шенген, но посочи, че решението е политическо и ние трябва да направим всичко възможно, за да убедим останалите страни, че държавата ни е готова за влизане в това пространство.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика