Митов изпадна в ступор: Как така ще стреляме по бежанците?

5752
Митов изпадна в ступор: Как така ще стреляме по бежанците?
Снимка: БГНЕС

Как ще стреляме срещу бежанците, защо ми задавате такива въпроси? Инструкциите и заповедите, които са дадени, питайте министрите, които са ги дали. Въпросът не е към мен. Това заяви министърът на външните работи Даниел Митов, който беше запитан дали идеята на картечниците по границата с Македония е да стрелят по бежанците, предаде репортер на ГНЕС.

Ясно е, че българската държава трябва да охранява границите и ние това го правим, и го правим добре. Миграционният поток не е насочен към България, посочи Митов. Той заяви, че като държава сме длъжни да отделяме внимание на охраната си по границите си. "Когато има заплаха от евентуален бежански натиск по някоя от другите ни граници превантивно сме длъжни да предприемем съответните мерки. Става въпрос за охрана на границата и наблюдение", каза външният министър.

Как в Белград помагат на бежанците

Сърбия е може би най-лесният етап от пътя на бежанците към Западна Европа. Много от тях спират за почивка в Белград, където им оказват ...

Даниел Митов увери, че е направено всичко възможно, за да се осигури охрана и наблюдение на границата с Македония, за да сме наясно какво се случва. "Ние трябва да знаем, ако започне такъв бежански натиск. Ще се прилагат същите процедури, каквито се прилагат и на българо-турската граница", добави министърът на външните работи.

Междувременно правителството определи дирекция "Международни проекти" и Звеното за вътрешен одит към МВР за отговорен и за одитен орган, които се ангажират с управлението, контрола и координацията по фондовете "Вътрешна сигурност" и "Убежище, миграция и интеграция" за програмен период 2014 - 2020 година.

Двата фонда са финансови инструменти на Европейския съюз за подпомагане в сектора на вътрешните работи. Общият размер на средствата от ЕС по тях, които ще бъдат разпределени на страната ни в следващия програмен период, е близо 83 млн. евро. С тях ще се изпълняват приоритетни мерки в областта на контрола на външните граници и визовата политика, борбата с организираната престъпност, управлението при кризи, убежището и миграцията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика