Митов омаловажи гласуването на България с "въздържал се" по резолюция за фашизма

11033
Митов омаловажи гласуването на България с "въздържал се" по резолюция за фашизма
Снимка: БГНЕС

Защо гласувахме с "въздържал се" относно резолюция за осъждане на фашизма - този въпрос отправи депутатът от "Атака" проф. Станислав Станилов към външния министър Даниел Митов по време на днешния парламентарен контрол.

Неотдавна Общото събрание на ООН прие със 115 гласували „за“, 3 гласа „против“ и 55 страни гласували „въздържали се“ прие предложената от Русия резолюция за осъждане проявите на фашизъм и изразява загриженост във връзка с „разпространението в много части на света на различни екстремистки политически партии, движения и групи, сред които неонацисти, скинхедс, както и расистки движения и идеологии“. България беше сред страните гласували с „въздържал се“. В тази връзка проф. Станилов попита за причините България да не осъди проявите на фашизъм, ксенофобия, както и героизирането на фашизма, което напоследък се наблюдава по света.

Луков марш скандира: Фашизмът не е мнение, а престъпление

"Фашизмът не е мнение, а е престъпление". Това скандираха десетки хора, които се включиха в шествие против провеждането на Луков марш в...

Министър Митов отговори, че гласуването с „въздържал се“ не означава, че страната ни не осъжда проявите на фашизъм и ксенофобия. България остро осъжда всички прояви на неонацизъм и борбата с тях трябва да е приоритет за международната общност. Според него внесената от Русия резолюция не поставя акцент върху тези прояви, както и не се отчитат актуалните въпроси в областта на правата на човека. Митов съобщи, че страните-членки на ЕС са гласували „въздържал се“ по резолюцията.

В реплика проф. Станилов заяви: „Ако вие уважавате понятието „чест“, а честта на България е една, трябваше да гласувате „за“ резолюцията, а не да се търси консенсус с европейските държави, защото Европа никога не се е консолидирала в една идеология, даже и в най-обединителните моменти. И днес неолибералната идеология все още не господства в Европа, както виждате има други партии, виждания и мисли. Проф. Станилов беше категоричен, че има принципни нещо, от които не трябва да се отстъпва иначе се превръщаме в послушни оръдия на чужди интереси.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика