Младежкото ДПС сезира ЕП за агитацията на майчин език

6203
Младежкото ДПС сезира ЕП за агитацията на майчин език
Снимка: Getty Images/Guliver

Младежкото ДПС сезира Европейския парламент с петиция.

По време на провелото се вчера заседание на Националния съвет младежката организация, председателят Илхан Кючюк представи обща европейска петиция, насочена срещу тоталната забрана за използване на езици, различни от официалния български език, по време на предизборни кампании.

На първа инстанция - без глоба за Местан за агитация на майчин език

На първа инстанция лидерът на ДПС Лютви Местан успя да си издейства отмяна на наказателното постановление на областния управител на Сли...

Инициативата беше подкрепена от Националния съвет, като Младежко ДПС си постави за цел събирането на 23 000 подписа, колкото са и неговите членове, като първите 132 са вече факт.

Подготвяната петиция цели да информира Комисията по петициите към Европейския парламент за грубото нарушаване на редица текстове от европейското законодателство, установяващи правото на свободно изразяване, правото да получаваме информация на разбираем за нас език, което ни осигурява възможността да реализираме и правото си на информиран избор.

Евродепутатът заяви, че предвиденото в Изборния кодекс ограничение е и в разрез с основните стълбове, на които се крепи Европейският съюз, а именно зачитане на културното и езиково многообразие, предаде КРОСС.

Чрез петицията Младежко ДПС адресира своите притеснения до Комисията по петициите, че нарушаването на основните човешки права може да доведе до дезинтеграция по етнически и езиков принцип. Младежите подчертават още, че съществува реална опасност България да се утвърди като страна с двойни стандарти по отношение на спазването на човешките права.

БСП не подкрепя инициативата за майчиния език на Георги Кадиев

Парламентарната група на БСП Лява България обсъди позиция по законопроекта за допълнение на Изборния кодекс, внесен от народния предс...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика