Моника Станишева съди "Биволъ" заради разследването, по което върна 60 хил. евро на ЕП

23705
Моника Станишева съди "Биволъ" заради разследването, по което върна 60 хил. евро на ЕП
Снимка: БГНЕС

Съпругата на лидера на ПЕС Сергей Станишев – Моника, е завела дело срещу сайта за разследваща журналистика „Биволъ”. Тя е внесла иска в Софийски градски съд, като настоява да получи 56 хил. лева заради журналистическото разследване, заради което Станишева трябваше да върне 60 хил. евро, усвоени с безплатен грант от ЕП.

Конкретните претенции на Станишева са по два материала. В първия се разказва как специализираният сайт http://razberiep.eu е направен с безплатния софтуер WordPress, за което фирма на Станишева прибира пари, а вторият материал е заради „взаимствана” стратегия за интернет тролове. Според „Биволъ” Станишева копира стратегията на Европейския парламент „Политически насоки за институционална информация и комуникационна кампания” и я приобщава за целите на БСП по време на парламентарните избори от 2013 година.

РЗС атакува Станишев: Няма да си еврокомисар, ЕП ще получи документи как Моника точи ДФЗ

България я грози нов провал при номинацията на еврокомисар. Така страната ни може да се окаже единствената членка на ЕС, която ще бъде ...

Интересен факт е, че искът на Станишева не е заради достоверността на материалите, а заради интерпретацията им.

Преди брака й със Станишев, Моника бе женена за банкера от началото на прехода Венцислав Йосифов, управлявал фалиралата Първа частна банка. Бизнесменът  бе и кандидат на БСП за кмет на София на изборите през 1995 г., които загубва на балотаж. При управлението на Тройната коалиция (2005-2009 година) нейната ПР агенция бе подизпълнител по договори на съдения в Австрия лобист Хохегер с българското правителство за „чистене на имиджа на България“.

Припомняме, че вчера съдът спря и делото срещу Сергей Станишев за загубени секретни документи в края на премиерския му мандат. Причината е, че той стана евродепутат и има имунитет. Срокът, в който българската прокуратура може да изиска този имунитет, е две години. Давността на обвинението срещу Станишев изтича след седем години. Наказанието най-вероятно би било глоба, при това едва ли повече от 500 лева, коментираха юристи пред Actualno.com.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика