Московски: Има риск проекти по ОП "Транспорт" да бъдат спрени

4699
Московски: Има риск проекти по ОП "Транспорт" да бъдат спрени
Снимка: БГНЕС

Започнатите ремонти на железопътната инфраструктура се движат в срок. Има забавяне на проекти по ОП „Транспорт“ и ако не се осигури финансиране има риск те да бъдат спрени. Това каза Ивайло Московски, министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията по време на ресорната парламентарна комисия, предаде „Фокус“.

Министър Московски уточни, че при предоставянето на по-добри услуги и високи скорости ще има голям поток от пътуващи в БДЖ. Той допълни, че има забавяне по големите проекти. „Потенциално съществува риск ако не се осигури дофинансирането по ОП „Транспорт“ проектите да се загубят“, коментира Московски.

С 1,9 млрд. евро строим пътища, жп линии и метролъч

Бюджетът на новата Оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" (ОПТ) за периода 2014-2020 г. е в размер на 1 млрд. и 8...

В момента се работи за отпускане на кредит НКЖИ за сумите, които трябват за завършване на проектите по ОП „Транспорт“ , те са от порядъка на около 150 млн. лв., допълни той.

По думите му темата със дофинансирането на ОП „Транспорт“ изисква бързо решение, защото вече е финалът на програмния период. „НКЖИ се различава от останалите бенефициенти- АПИ и метрото“, посочи той, като допълни, че това е така, защото АПИ и метрото получават пари от Кохезионния фонд и от държавното съфинансиране. По думите му НКЖИ получава инфраструктурни такси и по този начин се създава понятие приходно съфинансирани проекти. „За това държавното съфинансиране е било различно в зависимост от таксите. До момента са изчерпани всички средства от основното финансиране от Кохезионния фонд. Към днешна дата нямаме решение на въпроса. Два или три пъти се опитвахме да подготвим проект за решение на МС, с което да се предоставят тези средства от бюджета, но получихме отказ“, посочи Московски.

Стратегията за оздравяване на БДЖ, след като мина и беше одобрена от парламента, каквото имаше като технически параметри, се коригира, но към днешна дата нямаме положително становище от Министерство на финансите, заяви още Московски. „Имам информация, че на експертно ниво колегите от БДЖ имат постигнато доста добро партньорство с МФ“, обясни той.

Министър Московски допълни, че не се получава съгласуване на тази стратегия от Министерството на финансите. По думите му, обяснението е, че те не могат да излязат от рамките на 3-годишната бюджетна прогноза. Той поясни, че без нотификация от Брюксел не може да се отпусне държавна помощ за оздравяването на БДЖ. Ивайло Московски допълни, че тази нотификация се дава, след като се представи оздравителна стратегия на Брюксел.

Московски: До края на 2015 г. трябва да усвоим 1 млрд. лв. по ОП "Транспорт"

До края на 2015 г. трябва да усвоим 1 млрд. лева по Оперативна програма "Транспорт" 2007-2013 г. и призовавам всички бенефициенти да ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com