Извънредно: Неизвестен опита да застреля Доган

30981

Срещу Ахмед Доган бе направен опит за показно убийство, съобщи репортер на БГНЕС.

Неизвестен мъж излезе на подиума, докато Доган говореше за постмодернизма на доклада си на конференцията. Мъжът държеше пистолет в ръцете си и стреля по Доган. Мъжът насочи пистолет в главата на Доган. Пистолетът беше газов, явно засече. В този момент Доган изблъска ръката на мъжа, при което нападателят се нахвърли върху Доган и двамата паднаха на земята зад подиума.

В следващия момент симпатизанти и делегати на ДПС около 20 души се нахвърлиха срещу мъжа, опитал да сткреля публично пред камерите техния лидер. Започнаха да го налагат с юмруци, ритници, кой с каквото може. След като бе смазан от бой, нападателят бе изведен от залата. След 2 минути зам.-председателят на ДПС Лютви Местан съобщи, че Доган не е ранен. Последваха викове в залата: "ДПС". Обявена е 30-минутна почивка. Пистолетът се намира до подиума и Рамадан Аталай го пази до идването на полиция.

59-годишният Ахмед Демир Доган е роден на 29 март 1954 година в село Пчеларово, област Добрич. От създаването на Движението за права и свободи на 4-ти януари 1990 г. той е лидер на партията. Това е единственият политически ръководител запазил поста си от свалянето на Тодор Живков до днес. Доган е депутат във всички парламенти след промените - 7 Велико народно събрание, 36-то, 37-мо, 38-мо, 39-то и 40 -то. Доган много рядко се появява в парламента. Той има и много малко публични изяви. Според публикации в медиите той има два брака, но след края на втория си брак живее с манекенката Алтен Алиева.

По образование е философ и Доктор на философските науки. В официалната му биография пише, че активно участва в съпротивата срещу "Възродителен процес". През 1987 година лежи в Пазарджишкия затвор в килия за смъртници. Две години по-късно е осъден на 10 г. лишаване от свобода като създател на противодържавна организация. През 2007 г. на Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА оповести агентурната дейност на Ахмед Демир Доган в качеството му на агент с псевдоними "Ангелов", "Сергей" и "Сава".

Рожденото име на Ахмед Доган е Ахмед Исмаилов Ахмедов и е актуално до преименуването на българските турци, когато несменяемият лидер на ДПС приема името Меди Доганов Доганов. Името Ахмед Демир Доган е съчетание от фамилията на втория му баща Хасан Долан и малкото име на майка му Демирие. Поради тази причина в архивите на ДС до 1985 г. Ахмед Доган фигурира като Ахмед Ахмедов, а след това като Меди Доганов.

През 2004 г. върна получения от Георги Първанов орден "Стара планина" I степен след като Първанов награди със същия орден и главния прокурор по времето на Възродителния процес, Васил Мръчков. Доган е известен и с няколко скандални изказвания: През 2005 година в Шоуто на Слави по bTV каза, че финансирането на партията му, както и финансирането на всички други политически партии, става чрез "обръч от фирми". В навечерието на парламентарните избори през 2009 година Доган предизвика остра реакция с изказванието си в село Кочан, че "той разпределя "порциите на финансирането в държавата".

БГНЕС припомня, че дни преди националната конференция в родното интернет пространство и социалните мрежи се разнеса слухът, че Доган изненадващо ще се оттегли от лидерския пост, именно на 19 януари.

Ахмед Доган може да се оттегли от ръководството на ДПС

Лидерът на ДПС Ахмед Доган може да се оттегли от поста си. Това гласят последните слухове преди утрешната Национална конференция на Дви...

Очаквайте подробности.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com