НДСВ напуска "Врабча" 23, дават я на НАП

34945
НДСВ напуска "Врабча" 23, дават я на НАП
Снимка: БГНЕС

Сградата на улица "Врабча" 23 в София е най-желана за централа от партиите.

НДСВ отказва да освободи държавния офис, който заема, ЗНС на Румен Йончев и АБВ на Георги Първанов искат да се нанесат там, а Министерството на финансите - да настани НАП, съобщи в. "24 часа".

НДСВ се мъчи да излезе от доизживяването

На 7 март 2015 г. политическа партия НДСВ свиква извънреден конгрес. Това решение бе взето на проведеното днес на заседание на Национал...

От няколко месеца Областната управа в София се опитва да накара НДСВ да освободи централата, защото партията е изгубила правото си на офис, осигурен от държавата. Още през юли областният управител Росен Малинов е прекратил едностранно договора за наем с НДСВ от 2005 г. и е издал заповед за изземване на етажа поради отпаднало основание. След разговори с ръководството на НДСВ изпълнението на заповедта е спряно до обявяване на резултатите от парламентарните избори. И на тях обаче партията не получава над 1% от действителните гласове, както изисква Законът за политическите партии, за да има право на офис от държавата. Резултатът на НДСВ на вота е 0,24%. Затова Малинов възобновява изпълнението на заповедта и дава срок до 20 ноември НДСВ да освободи имота. Ако партията откаже, на 21 ноември държавата ще си го вземе принудително. На 17 ноември обаче НДСВ подава жалба в административния съд. Така до произнасяне на съда партията остава на ул. "Врабча" 23.

Междувременно Министерството на финансите е започнало процедура по обявяване на имота, който е частна държавна собственост, за публична. Целта е той да бъде предоставен на НАП след решение на Министерския съвет.

За партийна централа пък са го поискали ЗНС на Румен Йончев и АБВ на Георги Първанов. И двете партии обаче са част от коалиции. Засега писмено интерес към сградата е заявила само АБВ. Писмото е изпратено на 3 ноември, а областната управа е изпратила преписка до регионалното министерство, което трябва да реши дали да предостави имота и да внесе доклад в Министерския съвет.

Според Малинов обаче има неясноти в закона, когато става дума за предоставяне на държавен имот на партии, които са част от коалиции.

НДСВ не иска да си сътрудничи с Бареков

НДСВ няма да участва в безпринципни коалиции, чиято цел е влизане във властта на всяка цена, в това число и в резултат на нечисти зад...

Имот за партийна централа на "Движение 21", което получи 1,19% на изборите, е поискала и Татяна Дончева. Движението също е харесало сградата на ул. "Врабча" 23, но е готово да разгледа и други помещения, които областната управа предложи.

АБВ и "Движение 21" тепърва ще започнат да оглеждат свободните държавни имоти. Предимство ще имат парламентарно представените партии.

Всички искат да са на жълтите павета. Имаме само 11 свободни имота - кантори и апартаменти. Някои от тях са в центъра, други по кварталите - в "Младост" и "Изгрев", каза Малинов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика