НС няма да гласува по антикорупционния закон, остава за след депутатската ваканция

5261
НС няма да гласува по антикорупционния закон, остава за след депутатската ваканция
Снимка: БГНЕС

Народното събрание няма да гласува антикорупционния закон на вицепремиера Меглена Кунева. Заседанието продължава с разискване по демографската политика.

Законопроектът срещна сериозни критики от старана на депутати от БСП и ДПС, защото въвежда възможността да се преследва корупция по анонимни сигнали. Предвижда се създаването на орган за борба с корупцията, който да контролира имуществото и действията на над 100 000 души и да извършва проверки за почтеност.

ДПС и БСП са недоволни от Закона за антикорупция на Кунева, бил репресивен

Сериозни критики в парламента отправиха БСП и ДПС към законопроекта на вицепремиера Меглена Кунева, с който трябва да се създаде Нацио...

Липса на кворум блокира дебатите, след което реформаторите поискаха те да бъдат удължени до 14.00 часа. Предложението беше подложено на гласуване във времето за парламентарен контрол, което предизвика остра реакция от страна на БСП и свикване на извънреден председателски съвет.

След поискана поименна проверка на кворума в пленарна зала и напускането на парламентарните групи на БСП и ДПС, председателят на парламента Цецка Цачева обяви, че кворум има. След това бе пристъпено към гласуване на предложението на реформаторите времето за дебати по законопроекта да продължи до 14.00 часа. От БСП заявиха, че това е недопустимо, защото така се нарушава парламентарния правилник, предаде БНР.

"Процедурата за гласуване по удължаване на времето за обсъждане на предишния законопроект беше изчерпана на две гласувания и това, че някой от Реформаторския блок не е бил тук, не е успял да гласува, не е основание ние цял ден да гласуваме и прегласуваме подобни процедури", заяви Ангел Найденов.

Пред депутатите председателят на парламента Цецка Цачева обясни, че прекъсването е било наложено от допуснато от нея гласуване по процедура на Настимир Ананиев от РБ за удължаване на разискванията до приключването им, предаде "Фокус".

Кунева: Позицията на РБ е ясна, ние имаме наш кандидат за омбудсман

Позицията на Реформаторския блок е съвсем ясна, защото ние имаме кандидат за омбудсман, който подкрепихме – Константин Пенчев. То...

"В момента, в който поех ръководството, не бях информирана, че парламентарния контрол е започнал с връчването на писмените отговори по въпросите на народните представители. Поради противоречията и оспорването на допуснатото от мен гласуване, поисках прекъсване, събрахме се на извънреден председателски съвет”, разказа тя.

Цачева подчерта, че, мнението на представителите на 7 от 8-те парламентарните групи, с изключение на РБ е, че е недопустимо да се продължи със законодателна дейност, поради което в момента, след като обявява становището на колегите от РБ, които настояват да се продължи с разискването на законопроекта, решението на председателския съвет, е да продължим с разискването на питанията от народните представители към питанията към Ивайло Калфин”, посочи председателят на Народното събрание.

Разискванията са по питане на Михаил Миков и Корнелия Нинова към заместник министър-председателя по демографската и социалната политика и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин относно демографската перспектива пред страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика