НС одобри на първо четене Законопроекта за военното разузнаване

7356
НС одобри на първо четене Законопроекта за военното разузнаване

Парламентът одобри на първо четене Законопроекта за военното разузнаване с вносител ПГ на ГЕРБ, предаде „Фокус”.

Законопроектът, предложен от председателя на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов за сектор „Сигурност” касае военното разузнаване и по-конкретно служба „Военна информация”. В подкрепа на законопроекта гласуваха 110 народни представители, 4-ма гласуваха „против”. Петима депутатите от ПГ на ГЕРБ, БСП, ДПС, ПФ, БДЦ, АБВ гласуваха „въздържал се”.

Бакалов оглави Военното разузнаване

Йордан Бакалов е назначен за началник на служба "Военна информация". Днес бившият служебен министър на вътрешните работи ще бъде пред...

В законопроекта се посочва, че военното разузнаване обединява дейността на всички разузнавателни структури и формирования във въоръжените сили на България, което се води с цел добиване, обработване и разпространяване на разузнавателната информация в интерес на отбраната на страната и на националната сигурност.

Йордан Бакалов не отговаря на изискванията за шеф на „Военна информация” според така одобрените промени, за което алармира и депутата от БСП Ангел Найденов.

Ръководството на службата се осъществява от директор, който се назначава за срок от 5 години с указ на Президента по предложение на МС. Директорът може да бъде военнослужещ или цивилно лице. Разпоредбите, касаещи Служба „Военна информация” са съобразени с нейното пряко подчинение спрямо министъра на отбраната. В законопроекта за военното разузнаване е регламентиран подробно статутът на службите, които могат да бъдат военнослужещи, цивилни служители по служебно правоотношение и цивилни служители по трудово правоотношение. Сравнително подробно е регламентирана координацията и взаимодействието на военното разузнаване с държавни органи и институции, а също така със структури на НАТО и ЕС. Тя се осъществява от служба „Военна информация”.

На оперативно и тактическо ниво при осъществяване на разузнавателна поддръжка на българските военни контингенти взаимодействието се осъществява от Съвместното командване на силите или от командирите на видовете въоръжени сили. Определени са органите за осъществяване на отчетност и контрол върху дейността на службата.

Йордан Бакалов поема военното разузнаване

Бившият служебен вътрешен министър Йордан Бакалов ще поеме служба "Военна информация" през следващата седмица. Това каза пред "Труд" во...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика