НС прие на първо четене промените в Закона за чистотата на въздуха

2831
НС прие на първо четене промените в Закона за чистотата на въздуха
Снимка: Getty Images / Guliver

Парламентът прие на първо четене промените в Закона за чистотата на атмосферния въздух, с които се транспонират европейски директиви, предаде „Фокус“.

Депутатите гласуваха единодушно – с 87 гласа „за”.

Глоба за кметове, ако не осигуряват чист въздух

За кметовете на общини, които не си изпълняват програмите срещу замърсяването на въздуха или не разработят такива, предстои да се във...

С промените се осигурява прилагането и контрола на изискванията на Регламент (ЕС) № 517/2014 за флуорсъдържащите парникови газове и за отмяна на Регламент (ЕО) № 842/2006 за създаване на системи за докладване с цел получаване на данни за емисии на флуорсъдържащи парникови газове.

Също така се предвижда актуализиране на принудителните административни мерки, на глобите и имуществените санкции.

Приетите промени са в изпълнение на мерки за намаляването с 20 на сто на административната тежест от законодателството, което съдържа национални и транспонирани европейски изисквания за периода 2012-2014 г.

В закона се предвижда и създаването на възможност чрез специализиран закон общинските съвети да приемат мерки за намаляване на замърсяването на въздуха, които до момента не са прилагани в страната и съответно не присъстват в мерките от общинските програми. С тези промени се дава правната възможност на кметовете да налагат санкции при неспазване на законодателство.

Екоинспекцията в Русе ограничи дейността на френския завод за авточасти

Регионалната екоинспекция в Русе от днес ограничи дейността в френския завод за производство на автомобилни детайли "Монтюпе" и затвори...

Намалена е административната тежест по отношение на изискването за подаване на различна по вид информация. Предприети са допълнителни мерки за намаляване на замърсяването на въздуха от страна на общинските власти и за прекратяване на опасността процедурата за нарушение срещу България за наднормено съдържание на ФПЧ10 да премине в съдебна фаза.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика