НС удължи срока на действие на комисията на Валери Симеонов

6617
НС удължи срока на действие на комисията на Валери Симеонов
Снимка: БГНЕС

Народното събрание удължи срока на действие на Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в България до 30 ноември 2015 г. Това стана ясно в началото на днешния извънреден пленарен ден, предаде БГНЕС.

132-ма народни представители подкрепиха решението, против бяха 2-ма и 10 се въздържаха.

Преди това депутатът от БСП Красимир Янков припомни, че комисията е създадена на 19 февруари със срок на действие 2 месеца, а сега се предлага да бъде удължен до 30 ноември. "Призовавам председателя а комисията за точна преценка на необходимия срок и продължаването на дейността на комисията да се вмести стриктно в този срок. Ако трябва заседавайте всеки ден, но спазете срока. Цялото общество чака да чуе резултата от вашата работа", призова Янков.

Според него, ако се установят лоши практики, може би, ще трябва да се помислим за Временна анкетна комисия за работата на службите и компетентните институции за сектор енергетика.

Валери Жаблянов от БСП, също взе думата като запита за какво се създава тази комисия, въобще, ако няма задължения, поне в междинен доклад да информира народните представители какво става в този енергетиката. "Занимаваме се с поправки на закони на парче, има липса на цялостна информация за състоянието на отрасъла. Ако трябва комисията да се засили с експерти и други депутати. Когато на улицата излязат производителите на електроенергия това означава, че някой тотално е объркал политиката в енергетиката. Има липса на ценова политика", отбеляза Жаблянов.

Валери Симеонов, който е председател на временната комисия посочи, че като външен наблюдател е нормално Валери Жаблянов да недоволства. Симеонов заяви, че комисията ще представи доклад в четвъртък на открито нейно заседание.

"С течение на работата на комисията поставихме акцент върху най-големите участници в регулирания пазар, заради тяхното влияние върху цените. Сред тях са ВЕИ, ЕРП-тата. За да имаме финансовата информация за първоначалните инвестиции на ВЕИ -ата ни трябваха докладите на АДФИ, които излязоха преди 2 седмици", обясни още Валери Симеонов.

От Временната анкетна комисия за проверка и оценка на състоянието на енергетиката в Република България поискаха удължаване на работата си до 30 ноември тази година поради огромния обем на дейността, която членовете на комисията извършват, както и документацията, с която се занимават. В допълнителните месеци, които комисията иска за дейността си, са предвидени анализи на предоставената информация за АЕЦ "Козлодуй" и ТЕЦ "Марица-изток 2".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика