На 13 юни, петък, ГЕРБ ще пробва за пети път да бутне Орешарски и компания

16916
На 13 юни, петък, ГЕРБ ще пробва за пети път да бутне Орешарски и компания
Снимка: БГНЕС

Петият вот на недоверие срещу кабинета Орешарски ще бъде гласуван в петък, 13 юни, от 9:00 часа. Следващото редовно заседание на парламента пък ще се състои утре, отново от 9:00 часа. Това е крайният резултат от днешните дълги дебати по внесения от ГЕРБ вот на недоверие заради фискалната политика.

Иначе по време на дебатите днес и двете страни настояха на своите гледни точки. ГЕРБ посочи като провал емитирането на нов дълг, товаренето на хазната и абсолютно неправилно планираното разпределение на средствата за регионите. Посочена беше и нвеъзможността на "правителството от експерти" да вдигне приходите от Агенция Митници, както и "безпринципните кадрови решения".

Чобанов: Мотивите на ГЕРБ за вота са несъстоятелни

Всички обвинения и мотиви на ГЕРБ по отношение на фискалната политика са несъстоятелни. Това подчерта финансовият министър Петър Чобано...

Управляващите настояха, че са размразили доходите и пенсиите. Според Йордан Цонев темринът "фискална политика" е несъществуващ и това показва състоятелността на вота. Къде е проблемът, след като бюджетът за миналата година е изпълнен, плащанията към бизнеса са направени, дългът е в умерени граница, попита депутатът от ДПС. Според финансовия министър Петър Чобанов обосновката на ГЕРБ е "егоистична компилация от проблеми от миналото и виртуално бъдещо развитие".

Междувременно всички министри в един глас заявиха, че не мислят за оставка на кабинета. Това стана след днешното заседание на правителството.

Интересен е погледът на Легия Антимафия относно приходите от Агенция „Митници”, които бяха сочени за „основно перо в провала на финансовата политика на кабинета Орешарски”. Според анализ на Легия Антимафия приходите от мита през периода януари - април тази година са с 12,7% по-големи на годишна база или с малко над 5 млн. лева, а би трябвало да са с 50 млн. лева повече. Причината – през последните години цените на вносните суровини на световните борси поскъпнаха между 50 и 200%.

При ДДС увеличението е от 4,9% или 58,3 млн. лева, но при акцизите се посочва, че частта им в бюджета няма да бъде изпълнена с поне 280 млн. лева, както върви досега. Според данните на Агенция Митници и Министерството на финансите, събираемостта от горива за първото четиримесечие на 2014 г. е с около 40 млн. лв. повече, отколкото през 2013 г., но реално достига нивата от 2012 година. А контрабандата на тютюневи изделия съставлява 50% от общия пазар. Скандално е и заловеното количество наркотици през цялата 2013 година – десет грама амфетамини, 179 килограма хероин и 15,8 килограма кокаин.

Парламентът едва успя да започне темата за вота на недоверие, ясна е новата Сметна палата

Вотът на недоверие дълго време не можа да се превърне в тема от дневния ред на Народното събрание. Вместо това продължиха карамолите от...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика