На 3 декември антикорупционният закон може отново да бъде внесен в НС

3913
На 3 декември антикорупционният закон може отново да бъде внесен в НС
Снимка: БГНЕС

На 3 декември ще можем да внесем отново закона за борба с корупцията. Това заяви на брифинг в парламента вицепремиерът Меглена Кунева, след заседанието на Съвета за развитие към Министерски съвет, който се проведе в сградата на Народното събрание, предаде "Фокус".

"Тъй като гласуването на закона за борба с корупцията беше част от разговора на Съвета за развитие, на 3 декември Министерски съвет може да го внесе отново”, обясни тя.

Любен Петров: Вярвам, че ще успеем да приемем антикорупционния закон до 3 месеца

Важно е ние да не се отказваме от реформите и да убеждаваме и нашите коалиционни партньори, и българското общество в тази необходимост ...

Кунева заяви, че по други теми може да се делят на леви и десни, но по темата за борба с корупцията, която подлежи на оценка, която ще отекне навсякъде по света с доклада на ЕК за правосъдието и вътрешния ред, нямат право да изглеждат по-малко решителни.

"Законът получи подкрепата на всички четири комисии, през които мина”, припомни Меглена Кунева. "Смятам, че това би могло да бъде отправна точка за по-активен диалог и още по-голям резултат. Голяма част от нещата, по които има въпроси, са за между първо и второ четене. За тези три месеца може да се направи така, че да се събере още по-голямо мнозинство”, заяви още вицепремиерът.

"Много е притеснителен този момент с отхвърлянето на закона, но съм убеден, че заедно партиите от Реформаторския блок и заедно с нашия коалиционен партньор ГЕРБ, ще успеем да намерим силата и волята за три месеца този закон да бъде приет", заяви по-рано днес пред БНР Любен Петров, заместник-министър на икономиката и председател на СДС - София, който също коментира отхвърлянето на антикорупционния закон в Народното събрание.

Българският парламент ще гласува антикорупционния закон. Очевидно е, че доста разговори предстоят, но мисля, че първият се състоя както с колегите от АБВ, така и с тези от ПФ. Днес дискусията беше остра на моменти. Това заяви от своя страна пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев след заседанието на Съвета за развитие към МС.

Кунева оправда закона си при куп критики към него: Няма да отстъпя

Антикорупционният закон трябва да е синхронизиран с европейското законодателство, а отделно има и български нововъведения – напри...

"Резултатът обаче е, че българският парламент ще гласува антикорупционния закон при първа възможност без той да бъде смекчаван в своята строгост към нас политиците", заяви Кънев.

По думите му, най-спорният въпрос е свързан с анонимните сигнали. "Още се обсъждат възможности за защитени сигнали, но не и анонимни клевети. От страна на АБВ се постави въпросът за това кой да избира ръководителя на бюрото", каза още Радан Кънев.

"Няма принципни различия за приемането на антикорупционния закон", каза по време на брифинга вицепремиерът Румяна Бъчварова. По думите й, има детайли, които трябва да бъдат обсъдени.

"Започваме този диалог, така че да подобри този диалог и законът да бъде приет във възможния законов срок. Предстои да обсъдим как да преодолеем това натрупване. Всяко министерство е работило изключително много активно", каза още Румяна Бъчварова.

Антикорупционният закон - прах в очите, смята Владо Береану

Обиден за зрителите – така журналистът Владо Береану описа отхвърления вчера (3 септември) антикорупционен закон, изготвен от виц...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика