На 30-ти юли депутати избират омбудсман между Манолова и Пенчев

5970
На 30-ти юли депутати избират омбудсман между Манолова и Пенчев
Снимка: БГНЕС

Процедурата по избор на национален омбудсман чрез тайно гласуване е точка първа в дневния ред на Народното събрание за 30 юли.

Два дни преди да излязат във ваканция, депутатите ще трябва да кажат кой ще е новият омбудман – колегата им Мая Манолова или досегашният обществен защитник Константин Пенчев, предаде БГНЕС.

Константин Пенчев е издигнат от Реформаторският блок за втори мандат, а Мая Манолова е кандидатурата на БСП.

Изборът ще се проведе в зала "Запад" на парламента. Ще бъдат организирани две урни, където депутатите ще пускат бюлетини. За избран ще се смята кандидатът, събрал 50% плюс един глас от броя от участвалите във вота депутати. Избраниците ще имат 1 час, за да пуснат бюлетина в полза на Мая Манолова или на Константин Пенчев. Резултатът ще се обяви след пленарното заседание.

Във вторник парламентът прие Проект за решение за избиране на Комисия за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман. Нейн председател е Евгени Стоев от ГЕРБ. Комисията включва 9 народни представители, по един от всяка парламентарна група и един независим депутат. Освен Евгени Стоев, в състава й влизат още Георги Търновалийски от БСП, Хюсеин Хафъзов от ДПС, Иван Иванов от РБ, Валентин Касабов от ПФ, Стефан Кенов от БДЦ, Меглена Александрова от Атака, Иван Иванов от АБВ, Анна Баракова - независим народен представител.

Евгени Стоев от ГЕРБ стана шеф на Комисията за избор на омбудсман

Евгени Стоев от ГЕРБ ще бъде председател на Комисия за произвеждане на тайно гласуване при избора на омбудсман. Това стана ясно по врем...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика