На МС установиха: Кметът на Кърджали не издава разрешения за избори

4410
На МС установиха: Кметът на Кърджали не издава разрешения за избори
Снимка: БГНЕС

Проблем с кметските заповеди за директен избор на кмет в населени места с над 100 души в рамките на една община беше установен по време на днешното заседание на Министерския съвет. Това стана ясно от стенограмата на заседанието.

По думите на регионалния министър Лиляна Павлова има случаи, в които за едни населени места настоящият кмет издава заповед, а за други – не. „Кметът няма право да тълкува закона, защото законът е изричен - ако в населено място има определен брой жители, трябва да се издаде заповед да се проведе директен избор на кмет за това населено място”, казва Павлова.

За разлика от Бургас, в Асеновград избраха ОИК

Членовете на политическите сили в Асеновград постигнаха съгласие на проведеното заседание и така бе сформирана Общинската избирателна к...

Павлова даде и конкретни примери къде има нарушения – в Кърджалийско. Там имало почти 100 населени места, за които кметът на Община Кърджали (бел. ред. - Хасан Азис Исмаил) трябва да издаде заповед за провеждане на избори. За половината той го е сторил, за другата половина – не.

Въпреки категоричната позиция на ЦИК за нарушение, Павлова обяви, че ще се обърне към Върховната административна прокуратура и ВАС за съдействие, защото иначе има нарушение на правото за свободни и честни демократични избори. ЦИК прехвърля на правителството тази отговорност, но именно само ЦИК и прокуратурата могат да се намесят в случая, подчерта Павлова. От стенограмата е видно, че премиерът Бойко Борисов я подкрепя – прокуратурата да се занимава.

Стана ясно и, че за сегашния местен вот са били искани почти два пъти повече пари, отколкото през 2011 година. Тогава изборите са стрували 39 млн. лева, сега са били искани 69 млн. лева. В крайна сметка обаче държавата отдели 51 млн. лева, като по думите на финансовия министър това е станало чрез използване на „различни методи”. 23 млн. лева от тези пари ще са за заплати за членовете на избирателните комисии.

Според външния министър Даниел Митов, предвид провеждането на национален референдум заедно с изборите, основен проблем е как ще се сформират секционни избирателни комисии извън българска територия. Ако партиите и коалициите не попълнят своите квоти в комисиите, съставът се запълва с решение на ЦИК по предложение на министъра на външните работи, предимно измежду българските общности в съответната страна. По думите на Митов засега изглежда, че много държавни служители не искат да ходят зад граница, защото там не могат да гласуват на местните избори. Необходимият брой за попълване на секционните избирателни (СИК) комисии в чужбина ще е от около 600 души. Заради липсата на желание, външният министър, по поръчение на премиера Бойко Борисов, ще моли парламентарните партии поне те да запълнят квотите за СИК-овете.

ОИК в Бургас ще се назначи от ЦИК

Парламентарно представените партии и коалиции в Бургас не постигнаха съгласие за състава на Общинската избирателна комисия (ОИК). Консу...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика