Надежда Нейнски е против задължителни квоти за бежанци

4748
Надежда Нейнски е против задължителни квоти за бежанци
Снимка: БГНЕС

Беше въпрос на време бедна Африка да потърси някакъв шанс за семейства си и да търси по-добър живот в Европа. Около нещастието на хората се разгърна огромен бизнес – каналджиите, които насочват мигрантите към по-богати държави. А Европа няма достатъчно ефективна политика – всяка държава спасява собствената си кожа, призна бившият ни външен министър и настоящ посланик в Турция Надежда Нейнски пред Нова телевизия.

Според Нейнски бежанската криза разклаща устоите на Европейския съюз. На този етап Германия е лидер в търсенето на решение. Нейнски определи 14-ти септември, когато е срещата на високо равнище на ЕС за бежанците, са малко късна. Тя изрази резервираност за задължителни квоти, защото досега по-бедните държави са поели по-големия удар. Нейнски даде за пример и с държави извън ЕС - Ливан, Танзания, Турция.

Путин директно обвини САЩ за бежанската вълна

Руският президент Владимир Путин определи бежанската криза в Европа като „абсолютно очаквана“ и заяви, че за нея е виновна ...

Категорично Европа трябва да удари каналджийската мрежа, заяви още бившият ни външен министър. В много посолства вече се назначават служители, които да се занимават с тази тема. За Косово например имаше политика „да се сдържат” бежанците, за да са по-близо до родните си места. Това трябва да се повтори и сега, да се прекрати военният конфликт в Сирия. Затова и страни като България трябва да са по-активни на Европейския съвет, посочи Нейнски.

България трябва да има активна външна политика, каза посланикът ни в Турция по адрес на думите на Бойко Борисов, че „големите началници трябва да се разберат”. На бежанците трябва и да им се даде работа, да се търси начин за интеграция, смята още Нейнски.

Тепърва темата с различните, с изповядващите с исляма, ще бъде на фокус. И ако не се намери решение, ще се развихрят ксенофобски движения. Затова и службите за сигурност трябва да работят. Говорим за легални и нелегални имигранти – за нелегалните имигранти отговарят службите на сигурност, поясни Нейнски.

По отношение на граничния контрол, посланикът ни в Турция очаква скоро и българският, и турският парламент да одобрят вече сключено споразумение за митнически контрол. Това ще е инструмент за по-добър граничен контрол, убедена е Нейнски. Тя каза, че няма информация, че Ахмет Давутоглу ще идва в България на 6-ти септември.

Австрия и Германия дадоха зелена светлина за част от бежанците в Унгария

Бежанската криза в Унгария частично бе облекчена тази нощ, след като Австрия и Германия решиха да приемат бежанци от тази страна, преда...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика