Найденов: Няма пряка заплаха за страната заради събитията в Украйна

18693
Найденов: Няма пряка заплаха за страната заради събитията в Украйна
Снимка: БГНЕС

В момента нямаме непосредствена заплаха и опасност за сигурността на страната, поради което не сме искали и допълнително разполагане на личен състав и техника на наша територия. Това каза министърът на отбраната Ангел Найденов в предаването на БНТ „Още от деня” във връзка с кризата в отношенията между Украйна и Русия.

„Виждате, че има цяла поредица от държави по източния фланг на НАТО, които са направили своята оценка, съответно своята преценка и на чиято територия се разполагат изтребители, въоръжени сили на САЩ и страните членки на НАТО. Говоря за Полша, Прибалтика, в някаква степен и за Румъния. Ние не отчитаме пряка заплаха и опасност за страната, поради което не смятаме за необходимо да поискаме разполагането на отбранителни сили и средства на наша територия”, посочи Найденов.

Виталий Кличко е кандидат за кмет на Киев

Виталий Кличко беше издигнат за кандидат за кмет на Киев на изборите, които ще се състоят на 25 май едновременно с президентските. Кан...

„Дали България се готви от гледна точка на неутрализиране на заплахи и рискове, вярвайте ми, България има достатъчна готовност и съответно подготвени военнослужещи, които са в състояние да изпълнят своите задачи. Винаги се казва: „Да не дава Господ”, но ролята на Българската армия е такава – да се готви да неутрализира заплахи и съответно да защитава националния суверенитет, териториалната цялост и независимост на страната и да гарантира военната сигурност на страната”, коментира Найденов.

Ситуацията на изток от нас, включително сегашното напрежение и криза в отношенията между Украйна и Русия не може да не накара всеки едни, който се занимава с подобни отговорности по отношение на сигурността на всяка една страна и съответно който разработва планове, да се замисли върху състоянието на плановете за криза, съответно за отговорностите и задачите, които стоят пред всеки един от нас, допълни министърът. „Като човек, който осъзнава своята персонална отговорност отчитам необходимостта от префокусиране на вниманието от преизпълнение на задачи, които да са насочени към развитието на способности, усилващи колективната отбрана на Алианса. Всяка една от страните-членки фигурира в плановете на Алианса със съответни задачи, с план за превъоръжаване и за модернизация. Когато в резултат на бюджетните ограничения и съкращения започнеш да отлагаш модернизирането на тези задачи, включително превъоръжаването, това означава, че ти не създаваш тези отбранителни способности, на които се разчита в Алианса”, каза още министър Ангел Найденов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика