Нели Куцкова: Решението на ВСС е крайно обезкуражаващо

12458
Нели Куцкова: Решението на ВСС е крайно обезкуражаващо
Снимка: БГНЕС

Решението на Висшия съдебен съвет (ВСС) е крайно обезкуражаващо за младите хора в системата. Това смята съдия Нели Куцкова, която коментира пред bTV решението на ВСС да не я избере за председател на Софийския апелативен съд.

"Трудно мога да се разстроя. Не ми е за сефте да губя битки", каза Куцкова. "Не можем да обясним на никого защо се получи това след близо час хвалби по мой адрес", заяви обаче съдията. Според нея най-големият проблем е липсата на мотивация за решението на съдиите. "Нека кажат защо не ставам", възкликна тя. "Всеки един акт, който завършва с решение, трябва да бъде мотивиран", посочи Нели Куцкова.

Всички хвалиха Куцкова, но не я избраха за председател на САС

Нели Куцкова не събра необходимия брой гласове и не беше избрана за председател на Софийския апелативен съд, предаде БГНЕС. Членовете...

В четвъртък само девет от членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха за избора на Куцкова. Тя трябваше да получи 13 гласа в своя подкрепа. В случай, че беше избрана, тя щеше да отговаря за най-натоварения и важен апелативен съд в България, както и за 8 административни области.

Нели Куцкова обясни, че е получила много обаждания, след като е станало ясно, че не е избрана. Много хора, които ме съветваха да се кандидатирам, ми се извиняваха, че са ми го причинили, обясни тя.

Куцкова посочи още, че в четвъртък следобед е трябвало да бъде гласувано статут за несменяемост на съдия Красимир Мазгалов.  "Ако не го придобиеш, това е все едно да те уволнят. Колегата е определено много добър и съвестен съдия. Когато се е гласувало за неговия статут за несменяемост, той не е получил мнозинството", каза Кучкова. Според нея това е пример, че който говори много бива наказван и е много обезкуражаващо за младите хора в системата.

Говорейки за "гнилите ябълки" в съдебната система, Кучкова заяви: "Смея да твърдя, че много по-малката част са гнилите ябълки".

По думите на съдия Нели Куцкова председателят на Етичната комисия във ВСС Ясен Тодоров е единственият, който обяснил защо е гласувал против нейния избор. Той каза, че съм политически обвързана и поне си призна, каза тя. Куцкова обаче смята, че не може да бъде политически обвързана с партия, която в момента не съществува. Тя беше заместник-министър на правосъдието в служебния кабинет, оглавяван от Стефан Софиянски.

Нели Куцкова: Съдии се държат в подчинение с неналожени наказания

Има колеги, срещу които текат проверки заради различни сигнали. Висшият съдебен съвет да си върши работата по-експедитивно. Ако съответ...

"Определено не съм човек на никого", каза още Куцкова.

При заседанието в четвъртък не присъстваха главният прокурор Сотир Цацаров, като и председателят на ВАС Георги Колев. Куцкова заяви, че няма обяснения за отсъствието на Георги Колев, а знае, че Сотир Цацаров е бил в отпуск.

"Очевидно имаме базисен проблем във ВСС", каза още съдията, като посочи тайното гласуване като една от причините. "Още в края на 90-те години някои от нас настояваха за отмяна на тайното гласуване", заяви тя. Според нея също така има проблем и в избора на съдиите във Висшия съдебен съвет. По думите й там трябва да има съдии, избирани от самите съдии.

Нели Куцкова каза още, че подкрепя разделянето на ВСС на две камари - за прокурори и съдии. Тя все пак отбеляза, че по този начин може би оставаме прокурорите без активна защита. 

 

Съюзът на съдиите настоява за разделянето на ВСС на 2 камари

Разделянето на Висшият съдебен съвет (ВСС) на две камари е основното, за което настоява Съюзът на съдиите в България /ССБ/. Това каза п...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика