Ненчев: България трябва да скъса със зависимостите си от Русия

12676
Ненчев: България трябва да скъса със зависимостите си от Русия
Снимка: БГНЕС

България трябва да скъса със зависимостите си от трети страни и от Русия. Това каза министърът на отбраната Николай Ненчев пред БНТ по повод проведеното днес заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) при президента по въпросите на отбраната.

"Днес на КСНС получихме голяма подкрепа. Ако изчислим, имаме подкрепа на някъде на 186 депутати", каза Ненчев. Той потвърди, че 2015 г. ще бъде нулева за финансиране на българските въоръжени сили. От следващата година бюджетът започва да нараства и около 2024 г. ще стане 2% от БВП, предаде БГНЕС.

Ненчев се съгласи с тезата, че бъдещите инвестиции във въоръжените сили да отговарят на стандартите на НАТО в съответствие с възможностите на държавата. Той подчерта, че хората, които са в Българската армия не заслужават такова отношение, което да ги кара да се чувстват като игнорирани.

Във връзка с възможността за ремонт на руските МиГ-ове Ненчев каза "мислите ли че бих се съгласил с лека ръка да дам едни 80 милиона без да е ясно какво ще стане. Вземам решения при изключително задълбочен анализи. България трябва да скъса със зависимостите си от трети страни и от Русия. Ще реализираме стъпка по стъпка като започнем от тази година промените. Те трябва да са съобразени с възможностите на българската държава и да не се отразят на българския данъкоплатец", каза военният министър.

Той обаче не пожела да коментира кой му е предлагал подкуп. В "България непрекъснато се говори за корупция. И всеки знае за как става и какви са процесите в такива случаи", смята министърът. "Аз съм уверен, че проверката на прокуратурата няма да установи нищо, но съм сигурен и че няма никой вече да смее да дойде при мен да ми предлага подкуп", добави военният министър.

Ненчев поясни, че това "беше покана за разговор. Много мислех и реших, че ако седна на една маса с тези хора, ще бъда много уязвим

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика