Ненчев "успокоява" с два двигателя под наем за МИГ-овете

4692
Ненчев "успокоява" с два двигателя под наем за МИГ-овете
Снимка: БГНЕС

Ще получим два двигателя за изтребителите МиГ-29 под наем до края на годината, които ще ги ползваме две години. Шест изтребителя ще бъдат отремонтирани до края на април догодина. Това заяви министърът на отбраната Николай Ненчев, предаде БГНЕС.

Ненчев отново отбеляза, че предложената цена от руската компания РСК „МиГ” му се е сторила твърде висока и затова се е обърнал към Полша. От Полша предложили цена на ремонт с 600 000 евро по-ниска на двигател, което означавало с 1,2 млн. евро по-малко на самолет. Ако отремонтираме 10 самолета, спестената сума ще бъде значителна, посочи военният министър.

И в ГЕРБ вече има явни настроения срещу Николай Ненчев

Фокусирахме се върху отбраната, като 150 млн. лева отиват за нея. Има седем самолета, четири от които със сигурност летят. Военните каз...

"Добре сте запознати, че преди няколко дни беше изпратено писмо до ген. Михо Михов, председател на комисията по отбрана в НС, което лично мен малко ме обезпокои в някаква степен, защото той не е принципал, не е отговорен за ремонта на българските самолети. В това писмо е предложена друга цена от страна на РСК МиГ, която беше приблизително същата, малко по-висока от тази, предложена от полската страна", продължи Ненчев. Но имайте пред вид, че подписвайки договор с полска страна ние няма да платим и 20% ДДС, което е изключително обнадеждаващо, добави той.

По въпроса дали лицензът на поляците важи и за ремонта на нашите двигатели министърът каза: „Гаранциите за качеството и ремонта се дават от полска страна. Бяхме уверени по категоричен начин, че те могат и са в състояние да извършат това. Вероятно има известен тип напрежение между полските заводи и РСК МиГ, но това пряко не ни касае“.

В началото на седмицата Ненчев изрази опасение, че ако пратим на ремонт двигатели в Русия, може да не си ги получим.

Аз унаследих това състояние, българската авиация беше доведена до това състояние и трябваше да се вземат бързи и спешни решения, продължи министърът. По този въпрос не би трябвало да има съмнение при ген. Радев за неяснота или за липса на информация. Самият той в разговор с мен е изразявал изключително задоволство от това, което правим и постигаме. Защо подаде оставка, не бих могъл да кажа, поясни министърът.

Бойко Ноев: Нито ЕС, нито НАТО ще ни помогнат при случващото се в Сирия

Първото голямо съкращение на бюджета на армията беше по времето на първия кабинет на Бойко Борисов. Затова е крайно време правителствот...

Сумите, които ген. Радев договорил с премиера Бойко Борисов за ВВС, всъщност са били договорени от Ненчев и това е изцяло негова заслуга, подчерта самият той.

Според изявления на депутати от парламента, ВВС препоръчва минимум седем действащи изтребителя за ефективна охрана на въздушното ни пространство. България има 19 МИГ-ове, от които искаме да ремонтираме между 7 и 10 самолета.

Депутатите на Реформаторският блок декларират пълната си подкрепа за министър Ненчев, както подкрепя и решението за ремонт и модернизация на български изтребители. Този договор е пред подписване, потвърди Радан Кънев. Той каза, че разчита бюджетът за отбрана да бъде увеличен до 1,35% от БВП. Той заяви също, че вчера е било прието грешно решение по предложението на Таско Ерменков в закона, с което се ограничава правото на Йордан Бакалов да продължи да заема длъжността шеф на Военното разузнаване и разчитат на президентско вето по този въпрос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика