Николай Василев брани Мария Дивизиева

50488
Николай Василев брани Мария Дивизиева
Снимка: БГНЕС

"Не виждам как Мария Дивизиева може да е злоупотребявала с европари. Съпътстваща щета е много добро обяснение за сегашното положение". С тези думи ексминистърът Николай Василев защити Дивизиева, чието име вчера бе замесено в скандала по евросредствата.

Началникът на политическия кабинет на премиера Пламен Орешарски се оказа замесена в разследването за измами по Оперативна програма „Административен капацитет" (ОПАК), по което по-рано същия ден бяха повдигнати обвинения срещу председателите на Софийския апелативен съд и на Военно-апелативния съд Веселин Пенгезов и Петър Петков. През 2009 г. Дивизиева е била директор на ОПАК и зам.-министър на държавната администрация и административната реформа.

Николай Василев подчерта, че познава много добре Мария Дивизиева, тъй като двамата са работили дълги години заедно - първо по времето, когато той е бил министър, а тя зам.-министър, а след това и в частния сектор.

Относно Оперативна програма „Административен капацитет" Василев подчерта, че това е една от най-успешните европейски програми и дори дълго време е била давана за пример от ЕС, тъй като по нея няма спрени средства. Николай Василев обвърза намесването на името на Мария Дивизиева и с настоящата предизборна кампания, както и вероятността в съдебната система в момента да се разрешават лични въпроси.

„Не знам нейното име за какво се използва, не знам защо лица от изпълнителната власт са част от тази тема", недоумява Василев. Той обясни, че през 2009 г. Дивизиева е била шеф на предизборен щаб и е била ангажирана изцяло с предизборна кампания. Поради тази причина той смята, че няма как да е била запозната в детайли с всичките 400 проекта, които са били по оперативната програма.

Николай Василев е категоричен, че фирма „Експат", в която са работили заедно с Мария Дивизиева, никога не е имала нищо общо с държавни поръчки, нито с държавни средства. Не зная дали по проекта има някакво нарушение, но ако има такова - едва ли имат нещо общо хора от държавата, и най-малкото Мария Дивизиева, отново защити колежката си ексминистърът. Той обясни още, че всички администрации имат право да кандидатстват по проекти и за да бъде избран един проект, значи е бил добър. Управлявали сме ОПАК, защото сме се наричали Министерство на администрацията, каза още той.

Темата коментираха и журналистите Стояна Георгиева и Росен Босев, както и политологът Антон Тодоров.

Според Антон Тодоров Дивизиева е символ на задкулисието, "един от дяланите камъни на задкулисието". По думите на политолога началникът на политическия кабинет на премиера  е влязла в политиката на 25 години, като зад гърба й е бил Пламен Панайотов, който той определи като сив кардинал.

Антон Тодоров направи кратка ретроспекция за дейността на Мария Дивизиева и подчерта, че тя е била шеф на предизборните щабове на Димо Гяуров и Меглена Кунева в две различни предизборни кампании. По думите на политолога сега в правителството на Пламен Орешарски именно той стои зад нея, самата тя е казала, че е поканена лично от премиера. „Той е другият дялан камък на задкулисието", смята политологът.

От своя страна журналистът Стояна Георгиева каза, че Мария Дивизиева е най-високопоставеният член на това правителство, който е станал клиент на прокуратурата. По думите на журналистката Дивизиева е съпътстваща щета, а основният сблъсък е вътрешно-прокурорски, магистратски. Георгиева смята още, че във всеки подобен случай се създават възможности за всякакви спекулации, тъй като няма никаква увереност защо е повдигнато обвинението срещу Пенгезов, защо се замесва името на Дивизиева и защо всичко това се случва именно сега. Журналистката е категорична, че Мария Дивизиева не е човек, който може да разклати правителството. Тя и съпругът й Петър Стоянович не смятам, че имат политически гръб. Тя е много безобидна мишена, допълни Стояна Георгиева.

Според журналиста Росен Босев прокуратурата трябва да провери как е управлявана ОПАК и дали е постигнала целите си, защото именно тази програма е трябвало да направи държавната администрация по-модерна.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика