Няколко избирателни секции в Турция са нелегитимни, реши ВАС

25290
Няколко избирателни секции в Турция са нелегитимни, реши ВАС
Снимка: БГНЕС

Няколко избирателно секции в Турция няма да отворят врати след решение на Върховния админстративен съд (ВАС). Това предаде БГНЕС.

Днес ВАС отмени по жалба, подадена от Патриотичния фронт, решение на Централната избирателна комисия от 12 септември в частите му, в които са определени избирателни секции в Астана в Казахстан, Курткьой и Ялова в Турция и в Чорлу Шейх Синан в Турция.

Съдът е извършил проверка за наличие на законовите изисквания за определените избирателни секции по държави, места и брой и установи, че е допуснато нарушение при определянето на избирателна секция в Астана – Казахстан, Курткьой и Ялова – Турция. В нито едно от трите места, страната ни няма дипломатическо или консулско представителство. Освен това за Астана са подадени 26 заявления, а за Ялова – 2 заявления, тоест не са налице необходимите 40 заявления за образуване на секция. За Курткьой не е отразено в списъка нито едно подадено заявление.

При проверката по списъка се установило, че в Казахстан, в това число и Астана, Курткьой и Ялова няма отразени гласове на избиратели в изборите през предходните пет години. В списъка е вписана Ялова – но не е отразен нито един глас, в нито един от трите избора. Поради това по отношение на избирателните секции в тези места, решението се явява незаконосъобразно и следва да се отмени.

Незаконосъобразно е решението за определения брой на избирателните секции в Чорлу, Шейх Синан, Туция, които са 4. В това населено място няма дипломатическо представителство или консулство, няма подадено и нито едно заявление за гласуване. На предходните избори там са гласували най-много 836 избиратели – на избора за народни представители на 12.05.2013 година. При прилагане на правилата от Изборния кодекс, най-големият брой секции, които е нормативно допустимо да се определят там е 2 секции. Вместо това с решението са определени 4, което е в нарушение на закона. В тази му част решението на ЦИК следва да се отмени, смятат върховните съдии.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика