Няколко милиона от Европа идват за административната ни реформа

3606
Няколко милиона от Европа идват за административната ни реформа
Снимка: БГНЕС

9 млн. лeвa ще бъдат усвоени по три приоритетни оси от новата Оперативна програма „Добро управление”. Бенефициенти по тази програма са Министерски съвет, Националният статистически институт и Министерство на правосъдието, предаде БГЕНС.

Стойността на цялата програма е 336 млн. евро, а срокът й е до 2020 година. Първият прозорец, по който може да се кандидатства включва определени бенефициенти. Целта е парите да бъдат използвани за финансиране на реформите в администрацията. Интересен факт е, че всички бенефициенти трябва вече да подават всички документи по проектите си по електронен път.

Вътрешният министър иска администрацията на МВР да не печели лесна пенсия

За период от 5 години работещите в МВР са намалели с 9 300. Така през декември 2014 г. щатът е 49 500, а заетите са 47 134. Това обяви ...

Първата ос от програмата е на стойност 7 млн. лв. Бенефициенти по нея са Министерски съвет и Изпълнителна агенция „Електронни изпълнителни мрежи и информационни системи“, която е към Министерство на транспорта, информационните технологии и съобщенията.

Втората ос е по проекти от Националния статистически институт и е на стойност 1 млн. лв. Парите трябва да бъдат усвоени за изготвяне на мониторинг на определени държавни стратегии, да се съберат основни данни, с които да бъдат направени анализи за изпълнението на приоритетите по въпросните стратегии.

Третата ос е с бенефициент Министерство на правосъдието и Висшият съдебен съвет, в случай, че иска да се включи в програмата. Целта е с отпуснатия им 1 млн. лв. да бъде изготвено електронното управление в съдебната система. За целта трябва да бъде направен одит на всички информационни системи и услуги в системата.

Минималният размер на проектите трябва да бъде 200 хил. лв. От тази година има специфични изисквания за бенефициентите. Кандидатстващите по проекта трябва да докажат капацитет за изпълнение на проекта. Например, трябва да имат административен капацитет, т.е. екип от хора, които са с определен задължителен опит по управлението на проекти. Също така трябва да докажат и финансов капацитет, тъй като първоначално ще получат 20% аванс за изпълнението на проекта, но след това трябва да докажат, че имат достатъчно средства, за да го изпълнят докрай.

Сливница - още един пример за "документална изрядност"

2 млн. лева за 3,3 километра път до село с четирима души – това е равносметката по проект с европари в Сливница, информира Нова т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика